Allegro Pay — opinie i recenzja

Złóż wniosek

Szczegóły pożyczki

Przykład reprezentatywny

Złóż wniosek
Szczegóły pożyczki
RRSO
0 %
? 0% lub 20,75%
Oprocentowanie
19 %
Opłaty i prowizje
0zł
Sposób weryfikacji
Kontomatik
Wymagana weryfikacja telefoniczna
Nie
Prowadzenie konta
Nie
Promocja
Nie

Wymagania:

Konto w banku
Wszelkie dane i koszty przedstawione w porównywarce mają charakter poglądowy. Całkowity koszt zobowiązania jest uzależniony od zdolności kredytowej klienta oraz indywidualnego wniosku.

Dla opcji spłaty w ciągu 30 dni: RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania): 0%, całkowita kwota kredytu: 150 zł, całkowita kwota do zapłaty: 150 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu: 0 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 0 zł), umowa na 30 dni. Kalkulacja na dzień 10.03.2022 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie. Dla opcji spłaty w ciągu 3 miesięcy: RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania): 0%, całkowita kwota kredytu: 750,00 zł, całkowita kwota do zapłaty: 750,00 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu: 0 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 0 zł), 3 równe miesięczne raty w wysokości po: 250,00 zł. Kalkulacja na dzień 10.03.2022 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie. Dla opcji spłaty w ciągu 5-20 miesięcy: RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania): 20,75%, całkowita kwota kredytu: 850,00 zł, całkowita kwota do zapłaty: 925,76 zł, oprocentowanie stałe 19,00%, całkowity koszt kredytu: 75,76 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 75,76 zł), 9 równych miesięcznych rat w wysokości po: 92,58 zł + ostatnia rata wyrównująca: 92,54 zł. Kalkulacja na dzień 10.06.2022 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie.

Nasza ocena:

0.0/5

Ocena klientów:

3.8/5

Siedziba firmy

Allegro.pl Sp.zo.o.
Grunwaldzka 182
60-166 Warszawa

Dane firmy

Kapitał zakładowy: 33 016 950
KRS: 0000635012
NIP: 5252674798
REGON: 365331553

Allegro Pay to metoda płatności, która pozwala użytkownikom platformy zakupowej z pomarańczowym logo na odroczenie momentu zapłaty za zrobione zakupy. Co ciekawe, jest darmowa i działa w podobny sposób jak nieoprocentowany kredyt ratalny czy karta kredytowa. Ostatnimi czasy wzbudza jednak większe zainteresowanie. To wszystko ze względu na nowe regulacje ustawy antylichwiarskiej, do której musiał dostosować się również e-commercowy gigant. Czy warto jeszcze korzystać z Allegro Pay? Sprawdź naszą opinię o Allegro Pay!

allegro pay opinie

Kluczowe informacje

  • Allegro Pay pozwala na darmowe odroczenie płatności za zakupy do 30 dni lub rozłożenie należności na raty.
  • Usługa jest dostępna dla użytkowników spełniających określone kryteria, takie jak: posiadanie aktywnego konta na Allegro, wiek pomiędzy 18 a 75 lat i odpowiednia zdolność kredytowa.
  • Allegro Pay nie jest dostępne dla wszystkich produktów i sprzedawców na platformie. Nie można jej również użyć, jeśli zdecydujesz się zapłacić za zakupy monetami czy kartą podarunkową.
  • Usługa jest w większości przypadków darmowa, ale rozłożenie spłaty na wiele rat może generować dodatkowe koszty. Oprocentowanie w takim przypadku wynosi 29,53% RRSO.
  • Od 18 maja 2023 roku, w związku z nową regulacją ustawy, Allegro zobowiązane jest do przekazywania informacji o umowach zawartych za pomocą Allegro Pay do Biura Informacji Kredytowej, co może wpłynąć na zdolność kredytową użytkowników.

Czym jest Allegro?

Allegro to obecnie jedna z największych platform służących do zakupów internetowych w Polsce. Portal na początku swojego istnienia działał jako serwis aukcyjny, a obecnie jest po prostu platformą handlową, na której można znaleźć tysiące ofert sprzedaży z różnych działów, w tym: elektroniki, motoryzacji, mody, zdrowia, ale też i nieruchomości.

Użytkownicy do tej pory finansowali swoje zakupy za pomocą własnych środków czy też korzystając z kredytów ratalnych udzielanych przez współpracujące z firmą banki. Od 2020 roku, wśród metod zaufanych płatności, znalazło się również Allegro Pay — usługa stworzona przez samo Allegro, która nie angażuje żadnej instytucji finansowej w przeprowadzaną transakcję. 

Allegro Pay - zakupy
Z Allegro Pay płacisz za zakupy za 30 dni lub dzielisz je na mniejsze raty: na 3, 5, 10 lub 20 części, allegropay.pl

Co to jest Allegro Pay?

Allegro Pay to stosunkowo nowy sposób płatności, z którego możesz skorzystać podczas realizacji zamówienia dokonywanego na platformie Allegro. Rozwiązanie to pozwoli Ci w znaczący sposób poszerzyć budżet zakupowy, a samą płatność odroczyć o 30 dni lub też podzielić ją na kilka czy kilkanaście rat.

Ta metoda płatności jest dostępna tylko w Polsce, ale kto wie, być może przyjmie się również za granicą. Zgodnie z zapowiedziami prezesa Allegro – Roy’a Perticucci – Allegro w maju 2023 roku zadebiutowało w Czechach. Start allegro.cz rozpoczął nowy etap ekspansji platformy i jej partnerów w regionie. Ciekawe więc co wydarzy się dalej.

Będziemy stale rozwijać naszą ofertę wspierającą sprzedaż w Czechach, jak i samą platformę na tym rynku. Zlokalizowana na Czechy domena Allegro to bardzo ważny element naszej ekspansji – pokazuje bowiem, że wierzymy, że model marketplace wypracowany na przestrzeni lat przez Allegro będzie konkurencyjny również na arenie międzynarodowej.

Alvise Favara, Chief Commercial Officer w Allegro

Jak działa Allegro Pay? 

Ta usługa jest w pełni darmowa i może zostać uruchomiona na zakup nie tylko jednej, ale także kilku rzeczy. Po wypełnieniu prostego wniosku zostanie Ci przydzielony budżet, który możesz dowolnie zużytkować, co jest ogromną korzyścią w porównaniu np. do takich produktów, jak kredyt konsumencki. Dzięki przyznanym środkom, bez problemu kupisz nawet produkty objęte licznymi promocjami. 

Allegro Pay – opinie [zrzut ekranu: allegro.pl/metody-platnosci/allegro-pay]

W teorii z Allegro Pay może korzystać każdy, jednak w praktyce nie zawsze ta forma płatności jest aktywna. Dlaczego? Jednym z powodów może być brak zdolności kredytowej. Sprzedający, od którego chcesz kupić towar, może np. nie obsługiwać płatności Allegro Pay a nabywany produkt znajdować się na liście przedmiotów wyłączonych z tej opcji płatności. Allegro Pay będzie również niedostępne dla zamówień opłacanych za pomocą tzw. monet czy też karty podarunkowej. 

Kto może skorzystać z usługi Allegro Pay?

Zanim zdecydujesz się aktywować tę formę płatności, sprawdź, czy w ogóle możesz skorzystać z Allegro Pay. Usługa przeznaczona jest dla osób, które: 

  • posiadają aktywne konto na platformie, 
  • zgodnie z definicją Kodeksu cywilnego należą do grona konsumentów, a nabywane towary wykorzystują do prywatnych celów, 
  • mają więcej niż 18, a mniej niż 75 lat, 
  • posiadają polski dowód osobisty, 
  • mają aktywny adres e-mail oraz numer telefonu, który przypisany jest do konta Allegro, 
  • mają włączone profilowanie danych osobowych. 

Dodatkowo muszą one mieć odpowiednią zdolność kredytową, ponieważ Allegro przed przyznaniem budżetu, sprawdza dane osoby wnioskującej, korzystając z baz rejestrów dłużników takich jak: 

  • Biuro Informacji Kredytowej (BIK), 
  • Krajowego Rejestru Długów (KRD), 
  • Biura Informacji Gospodarczej (BIG). 

Jeśli spełniasz powyższe warunki, to dokonanie aktywacji usługi będzie dla Ciebie bardzo proste.

Jak aktywować Allegro Pay?

Przede wszystkim upewnij się, czy spełniasz podstawowe warunki, które stawia przed swoimi klientami Allegro. Jeśli tak, to aby aktywować usługę, wystarczy, że: 

  1. Wybierzesz płatność z Allegro Pay na stronie przedmiotu lub w koszyku.
  2. Wypełnisz krótki formularz i zaakceptujesz wymagane zgody.
  3. Potwierdzisz swoją tożsamość i chęć aktywacji Allegro Pay.
  4. Zaznaczysz wymagane zgody. 
  5. Zalogujesz się do swojego konta bankowego i potwierdzasz operację zgodnie ze standardami banku.

Gotowe! Możesz korzystać z limitu środków. 

Allegro Pay — zapłać później

Odroczone płatności Allegro Pay to przede wszystkim wygodna opcja spłaty należności za zakupy. Użytkownicy platformy mogą zwrócić całe zadłużenie na jeden z trzech wybranych sposobów. 

W ramach Allegro Pay zapłacisz za zakupy:

  1. Jednorazowo w ciągu 30 dni — opcja dostępna jedynie dla zakupów o wartości od 40 zł do 4200 zł. 
  2. W dwóch ratach, które należy spłacić w ciągu 3 miesięcy. Ten wariant dostępny jest w darmowej wersji jedynie dla użytkowników Allegro Smart i obejmuje zakupy o wartości pomiędzy 200 zł a 4200 zł. 
  3. W kilku lub kilkunastu ratach. Wykorzystany budżet możesz spłacić w ciągu 5,10 lub 20 miesięcy. RRSO oferty wynosi jednak 29,53% [stan na 5.06.2023 roku] co sprawia, że opcja ta nie jest już pozbawiona kosztów. 
Dziel raty z Allegro Pay [zrzut ekranu: 05.06.2023]
Dziel raty z Allegro Pay [zrzut ekranu: 05.06.2023]

Ile kosztuje Allegro Pay?

Usługa Allegro Pay w większości przypadków jest darmowa. To oznacza, że użytkownicy platformy nie muszą ponosić żadnych opłat związanych z aktywacją odroczonych płatności oraz za przyznane środki. Ewentualne koszty pojawiają się jedynie w przypadku rozłożenia spłaty zobowiązania na dużą ilość rat — od 5 do 20. Informacje o wysokości oprocentowania, czy RRSO znajdziesz w formularzu informacyjnym oraz w umowie. 

Allegro Pay – reprezentacyjne przykłady

Dla opcji spłaty w ciągu 30 dniDla opcji spłaty w ciągu 2 miesięcyDla opcji spłaty w ciągu 3-20 miesięcy
– RRSO – 0%,
– całkowita kwota kredytu: 150 zł,
– całkowita kwota do zapłaty: 150 zł,
– oprocentowanie stałe 0%,
– całkowity koszt kredytu: 0 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 0 zł),
– umowa na 30 dni.
– RRSO – 0%,
– całkowita kwota kredytu: 600,00 zł,
– całkowita kwota do zapłaty: 600,00 zł,
– oprocentowanie stałe 0%,
– całkowity koszt kredytu: 0 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 0 zł), 2 równe miesięczne raty w wysokości po: 300,00 zł.
– RRSO – 29,53%,
– całkowita kwota kredytu: 650,00 zł,
– całkowita kwota do zapłaty: 693,11 zł,
– oprocentowanie stałe 20,50%, – całkowity koszt kredytu: 43,11 zł (w tym: prowizja: 9,42 zł, odsetki: 33,69 zł), 4 równe miesięczne raty w wysokości po: 138,62 zł + ostatnia rata wyrównująca: 138,63 zł.
Kalkulacja na dzień 9.03.2023 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie.

Kredyt Allegro Pay, czyli jak liczona jest zdolność kredytowa?

18 maja 2023 roku, weszła w życie nowa regulacja ustawy antylichwiarskiej, która przewiduje zmiany w zakresie oceny zdolności kredytowej, a także zasad przekazywania informacji o zobowiązaniach kredytowych do baz zewnętrznych. 

W związku z tym Allegro musiało dokonać zmian w ocenie zdolności kredytowej klienta oraz – co ważniejsze – zacząć przekazywać do Biura Informacji Kredytowej szczegółowe dane o każdej zawartej umowie kredytowej. 

Co z tego wynika? Od teraz Allegro ma prawo zwrócić się do użytkowników z prośbą o udzielenie zgody na sprawdzenie ich danych w bazach zewnętrznych, takich jak: BIK czy KRD. Taka zgoda jest niezbędna do ponownego przeprowadzenia oceny zdolności kredytowej. Rezultat ponownej oceny może jednak wpłynąć na zmniejszenie limitu w usłudze Allegro Pay. W przypadku braku zgody – użytkownik straci możliwość korzystanie z usługi Allegro Pay.

Poza tym – od 18 maja 2023 roku, Allegro zobowiązane jest do przekazywania do BIK informacji o wszystkich umowach zawartych za pomocą Allegro Pay, w tym o ewentualnych zaległościach w spłatach. To oznacza, że informacje o zawartej umowie trafią do Biura Informacji Gospodarczej.

Allegro Pay a BIK

Jeśli zdecydujesz się skorzystać z usługi Allegro Pay, to musisz pamiętać o tym, że każdy dokonany zakup stanowi odrębną umowę o kredyt konsumencki z firmą oferującą tę usługę. To oznacza, że takie informacje pojawią się w rejestrze BIK, a w przypadku niespłacenia zadłużenia – może rozpocząć się procedura odzyskiwania długu. Proces rozpoczyna się od wysłania przypomnień o zaległych płatnościach, następnie wysyłane są monity, wezwania do zapłaty, a jeśli te działania nie przyniosą oczekiwanego efektu, sprawa może trafić do sądu i zakończyć się egzekucją komorniczą. Ewentualne przeterminowania zostaną też odnotowane w rejestrze dłużniczym i będą miały ogromny wpływ na Twoją zdolność kredytową. 

Jak spłacić Allegro Pay?

Zakup finansowany za pomocą Allegro Pay trzeba w końcu opłacić z własnej kieszeni. Jak to zrobić? Wystarczy, że zalogujesz się do panelu Allegro Pay, a następnie – wybierzesz należność, którą chcesz uregulować. Możesz wybrać tylko jeden zakup lub kilka. Aby ułatwić Ci decyzję, która należność powinna zostać najwcześniej spłacona, Allegro zamieszcza informacje, do kiedy powinny zostać zrealizowane poszczególne płatności. Wybierz metodę płatności, kliknij [spłać] i gotowe. Wpłata zostanie rozliczona automatycznie. 

Zrzut ekranu Allegro Pay [dostęp 05.06.2023]

Czy można spłacić Allegro Pay przed terminem?

Jak najbardziej. Możesz zdecydować się jednakowo na opcję wcześniejszej spłaty należności, która miała zostać uregulowana w ciągu 30 dni, jak i tej, która została rozłożona na kilka miesięcznych rat. Wystarczy, że zalogujesz się do panelu Allegro Pay i przejdziesz do sekcji [Najbliższe Spłaty]. Tam masz możliwość dodania do siebie wybranych zakupów i opłacenia ich w jednym przelewie. Po zaksięgowaniu wpłaty wzrośnie Twój limit na Allegro Pay. 

Jak zrezygnować z Allegro Pay?

Jeśli nie chcesz już korzystać z limitu kredytowego Allegro Pay, wystarczy, że złożysz odpowiednie wypowiedzenie z 14-dniowym okresem wypowiedzenia. Jak to zrobić? Przejdź do formularza kontaktowego na stronie Allegro, wybierz opcję – [Odstąpienie], a następnie preferowany przez Ciebie sposób kontaktu. Pamiętaj jednak o tym, że złożenie wypowiedzenia nie zwalnia Cię z konieczności spłaty wszelkich należności. 

Dane kontaktowe

Finansowania udziela Allegro Pay sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Grunwaldzkiej 182. W razie pojawienia się dodatkowych pytań dotyczących odroczonego sposobu płatności możesz skontaktować się z Allegro, korzystając z dowolnego sposobu komunikacji. Do wyboru jest rozmowa z czatbotem na stronie Allegro, kontakt poprzez Facebook Messenger’a lub WhatsApp’a czy też rozmowa telefoniczna.

Allegro Pay – opinie Czerwonej Skarbonki

Allegro Pay z całą pewnością pozwala na realizację potrzebnego zakupu nawet wtedy, gdy fizycznie nie posiadasz odpowiedniej ilości środków. Opcja ta może być szczególnie przydatna w nagłej sytuacji np. kiedy musisz nabyć części do zepsutego samochodu, opony zimowe czy akcesoria dla dziecka. Niewątpliwą zaletą odroczonych płatności jest również opcja darmowej pożyczki, którą możesz rozłożyć na 3 raty (dostępna jedynie dla posiadaczy Allegro Smart). 

W przypadku zakupów o dużej wartości możliwe jest rozłożenie spłaty na wiele miesięcy. Opcja ta z pewnością kusi niską ratą, ale warto pamiętać o tym, że jest stosunkowo droga. Wysokie oprocentowanie sprawia, że kwota, którą przyjdzie Ci oddać, może być wyższa nawet o kilkaset złotych. 

Allegro Pay — opinie. Na co jednak należy uważać?

Według naszej opinii Allegro Pay może stać się sposobem na regularne podratowanie domowego budżetu. To sprawi, że łatwo będzie nam pogubić się w gąszczu płatności, przeoczyć termin i w konsekwencji – obniżyć swoją zdolność kredytową.

FAQ – Allegro Pay opinie

Czy Allegro Pay to kredyt?

Jest to raczej metoda płatności odroczonej. W momencie udostępniania środków w ramach limitu nie zostaje zawarta umowa kredytowa, ani też firma nie rejestruje środków w zewnętrznych bazach danych, takich jak BIK. Umowa o kredyt konsumencki zostaje zawarta dopiero w momencie, gdy dokonujesz zakupu na Allegro i wybierasz opcję płatności przez Allegro Pay, akceptując tym samym warunki umowy.

Kto finansuje Allegro Pay?

Finansowania w ramach Allegro Pay udziela spółka Allegro Pay sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Wierzbięcice 1B, 61-569 Poznań, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000852900. Spółka została wpisana do Rejestru Instytucji Pożyczkowych prowadzonego przez Komisję Nadzoru Finansowego pod numerem RIP000521.

Czy można wypłacić pieniądze z Allegro Pay?

Nie ma takiej możliwości.

Czy bank widzi Allegro Pay?

Środki, które masz w Allegro Pay, nie są traktowane jako kredyt i nie są rejestrowane w żadnych zewnętrznych bazach danych, więc nie wpływają na Twoją zdolność kredytową. Zawarcie umowy o kredyt konsumencki następuje tylko wtedy, gdy dokonujesz zakupu, korzystając z Allegro Pay i akceptujesz warunki tej umowy. Wtedy operacja ta stanie się widoczna w rejestrach i będą ją widziały również banki.

Czy każdy może mieć Allegro Pay?

Aby móc skorzystać z Allegro Pay, należy złożyć prosty wniosek oraz przejść przez proces uwierzytelniania za pośrednictwem Kontomatik UAB. Następnie Allegro sprawdzi historię Twoich zakupów na platformie oraz – zweryfikuje Cię w bazach rejestrów dłużniczych. Jeśli przejdziesz pozytywie ten proces, możesz bez przeszkód korzystać z przyznanego limitu.
Naszym celem jest dostarczanie użytkownikom wartościowych i wiarygodnych treści, które pomogą im podejmować świadome decyzje finansowe. Wszystkie artykuły publikowane na naszym portalu opierają się na sprawdzonych źródłach i są redagowane przez specjalistów z dziedziny finansów.

Allegro Pay

https://allegro.pl/metody-platnosci/allegro-pay

Jak podobała Ci się treść?
5 - ciekawa, 1 - nieciekawa
3.8/5 - (88 votes)
Komentarze (42)

Odpowiadasz na komentarz:

Komentarz zostanie opublikowany pod tą nazwą

Adres e-mail nie zostanie nigdzie opublikowany

Treści, które udostępniasz w serwisie są weryfikowane

  • J
    J

    Joker

    28.03.2022, 18:26

    Wyróżniający się komentarz

    Kiedyś było ok allegro pay z samego początku, RRSO było 7.8% po kilku miesiącach zaczęli co chwilę podnosić % I teraz jest już aż 15% !!! To 2x więcej niż oferują banki. Na obecny czas allegro pay zdziera z ludzi kasę i nie polecam !

    • F
      F

      Figielp

      05.04.2022, 22:32

      Wyróżniający się komentarz

      A w innym banku ci nie podnieśli?

    • P
      P

      Pawel

      30.05.2022, 16:44

      Wyróżniający się komentarz

      No niestety ale Allegro pay nie pozwala uaktywnić systemu z numerem np. Irlandii choć czytałem że już nie powinno być problemu, ponieważ Polska i Irlandia ma prawo ściągać i ścigać uszustwa 🙄🤔😁

    • B
      B

      Bartek

      18.08.2022, 15:26

      Wyróżniający się komentarz

      Teraz jest ponad 21%

    • T
      T

      Tomsson

      16.09.2022, 22:04

      Wyróżniający się komentarz

      Ale wiecie, że stopy procentowe wzrosły, a wraz z nimi – RRSO, także na Allegro Pay? Pretensje miejcie do Naczelnego Wodza Jarosława i jego wiernego giermka Glapcia.

  • J
    J

    Joanna witch

    24.03.2022, 13:14

    Wyróżniający się komentarz

    Zostałam oszukana paczki nie dostałam i zwrotu pieniędzy też. Rzekomo przelał moje pieniądze tylko u mnie na koncie bankowym pokazuje kto przelał i datę , to oszuści zamówiłam buty i ich nie dostałam, szczyt chamstwa. Naciągają ludzi, policja szuka ludzi z allegro pay. I te kom co są to oni piszą, mam skriny policja też.

  • J
    J

    Jjk

    06.02.2022, 12:47

    Wyróżniający się komentarz

    Nie polecam tego tworu ponieważ nadpłata nie zwrócona w terminie, próby kontaktu i prośby o zwrot spełzają na przepraszaniu itd.

  • t
    t

    tola

    28.01.2022, 14:23

    Wyróżniający się komentarz

    Nie polecam !!! Kupiłam bluzkę, która pilnie była potrzebna na pewną okazję. Sprzedający zapewniał, że jeśli dokonam zakupu do 14tej to następnego dnia przesyłka będzie u mnie. Niestety robiąc płatność w chwili składania zamówienia, system Allegro Pay zrealizował tą płatność do sprzedawcy dopiero grubo po 18tej i dlatego przesyłka dotarła do mnie dopiero po kilku dniach. Lipa!!!

Polecane artykuły

Zobacz wszystkie
Zobacz wszystkie