Bocian pożyczki – opinie klientów i recenzja

Nasza ocena
5.0
Ocena użytkowników
3.7
Zobacz opinie użytkowników
Wymagania
Zaświadczenie o zarobkach
Status osoby fizycznej
Maks. pierwsza pożyczka
500 - 1 500 zł
Złóż wniosek w bocian pożyczki

Zalety i wady firmy bocian pożyczki

Zalety
  • Możliwość otrzymania pożyczki mimo negatywnej historii kredytowej, nawet ze złym wpisem w BIK i BIG
  • Możliwość spłaty zdalnej (karta płatnicza/BLIK/Google Pay/przelew)
  • Środki wypłacane są natychmiast po zawarciu umowy
  • Możliwość wnioskowania o kolejne pożyczki online
Wady
  • Spłata pożyczki odbywa się w kontakcie z Doradcą
  • Dłuższy proces wnioskowania o pierwszą pożyczkę
  • Pierwsza rata spłacana po 7 dniach od zawarcia umowy

Siedziba firmy

Adres:

EVEREST FINANSE S.A.

Stary Rynek 88

61-772 Poznań

Dane kontaktowe

Dane firmy

Kapitał zakładowy: 500000000 PLN
KRS: 0000541824
NIP: 7831722320
REGON: 360730596
Prowizja 15,49%
Wymagane konto bankowe Nie
Oprocentowanie 19 %
Kwota 500 - 6 000 zł
RRSO 146,88 %
? pożyczka na 35 tygodni: 146,88%,pożyczka na 52 tygodnie: 156,43%, pożyczka na 62 tygodnie: 144,24%, pożyczka na 104 tygodnie: 118,76%
Maks. kolejna pożyczka 6000 zł
Sposób weryfikacji telefonicznie
Okres spłaty 25 tygodni
Maks. pierwsza pożyczka 500 - 1 500 zł
Wiek pożyczkobiorcy 18 - 75 lat
Pierwsza pożyczka gratis Nie
Czas wypłaty 24 godziny
? po podpisaniu umowy
Metoda wypłaty Karta przedpłacona/gotówka

Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 1000 zł na 35 tygodni: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 1000 zł, umowa zawierana na 35 tygodni: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 146,88%, całkowita kwota kredytu 1000 zł, całkowita kwota do zapłaty 1345,41 zł, oprocentowanie stałe 19%, całkowity koszt kredytu 345,41 zł (w tym: prowizja 183,50 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 35 zł, odsetki 66,91 zł), pierwsza rata tygodniowa 38,45 zł, kolejne raty tygodniowe po 38,44 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 14.06.2022. Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 2000 zł na 52 tygodnie: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 2000 zł, umowa zawierana na 52 tygodnie: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 156,43%, całkowita kwota kredytu 2000 zł, całkowita kwota do zapłaty 3111,97 zł, oprocentowanie stałe 19%, całkowity koszt kredytu 1111,97 zł (w tym: prowizja 801,00 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 52 zł, odsetki 198,97 zł), pierwsza rata tygodniowa 59,62 zł, kolejne raty tygodniowe po 59,85 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 14.06.2022. Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 3000 zł na 62 tygodnie: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 3000 zł, umowa zawierana na 62 tygodnie: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 144,24% całkowita kwota kredytu 3000 zł, całkowita kwota do zapłaty 4911,33 zł, oprocentowanie stałe 19%, całkowity koszt kredytu 1911,33 zł (w tym: prowizja 1432,50 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 62 zł, odsetki 356,83 zł), pierwsza rata tygodniowa 78,91 zł, kolejne raty tygodniowe po 79,22 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 14.06.2022. Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 5000 zł na 104 tygodnie: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 5000 zł, umowa zawierana na 104 tygodnie: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 118,76%, całkowita kwota kredytu 5000 zł, całkowita kwota do zapłaty 9954,45 zł, oprocentowanie stałe 19%, całkowity koszt kredytu 4954,45 zł (w tym: prowizja 3775,00 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 104 zł, odsetki 1015,45 zł), pierwsza rata tygodniowa 95,29 zł, kolejne raty tygodniowe po 95,72 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 14.06.2022.

Tym razem przyjrzymy się ofercie polskiej firmy z ponad 19-letnim doświadczeniem na rynku pożyczek. Firma Bocian to dobrze rozpoznawalna marka, która dzięki dźwięcznej nazwie i szeroko zakrojonej kampanii marketingowej zyskała wysoką rozpoznawalność wśród konsumentów. Jej oferta jest dość niestandardowa — raty spłacane są co tydzień, a wniosek jest składany podczas spotkania z Doradcą Klienta. Sprawdziliśmy ofertę tego pożyczkodawcy.

Bocian  nasza opinia

Właścicielem marki Bocian Pożyczki jest Everest Finanse S.A., firma, która działa w Polsce od 2000 roku. Oferta tego pożyczkodawcy adresowana jest do osób szukających pożyczek w średnich kwotach. Oferta Bociana jest dość niestandardowa i zanim złożysz wniosek o pożyczkę, warto dokładnie zapoznać się z zasadami jej udzielania. Raty pożyczki spłacasz co tydzień, a dodatkowo ubiegać się o nią możesz nie tylko za pośrednictwem internetu, ale i przez telefon i SMS-em.

Sprawdźmy, czym wyróżnia się niecodzienna oferta Bociana i czy warto z niej skorzystać.

Bocian  jakie warunki należy spełnić?

Pożyczkodawca w jasny i przejrzysty sposób określa warunki, jakie muszą spełnić Klienci po raz pierwszy korzystający z jej oferty. Są one dość typowe dla branży pożyczek, choć Bocian opisuje je w zwięźlejszy i oszczędniejszy sposób, niż jest to przyjęte. Poznajmy wszystkie warunki.

  • Musisz mieć nie mniej niż 18 lat i nie więcej niż 75 lat.
  • Niezbędny jest ważny polski dowód osobisty.
  • Wymagane jest posiadanie stałych dochodów lub renty albo emerytury. Dochody muszą być zaświadczone odpowiednim dokumentem, podobnie jak renta i emerytura.
  • Musisz mieć telefon.

Czy jesteś zadowolony/a z usług Bociana?

Zobacz wyniki

Proces weryfikacji pożyczkobiorcy

Naturalnym etapem jest także weryfikacja Twoich danych w rejestrach dłużników. Bocian, na tle konkurencji, podchodzi do tej kwestii wyjątkowo wyrozumiale. Wpis do BIK nie przekreśla szans na uzyskanie pożyczki, jednak wszystko zależy od sytuacji finansowej pożyczkobiorcy. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie.

W regulaminie nie ma informacji na temat sprawdzania wnioskodawców w takich bazach jak KRD, BIG czy ERIF.

Wysokość pożyczki, raty i odsetki

Podstawą oferty bociana nie są chwilówki, lecz pożyczki na dłuższy okres. Ich parametry są następujące:

  • minimalna kwota wynosi 500 złotych, a maksymalna 1 000 złotych,
  • okres spłaty wynosi 25 tygodni (ok. 5 miesięcy),
  • rata, niezależnie od okresu spłaty, musi być regulowana co tydzień, poczynając od zawarcia umowy pożyczki.

Pożyczka domowa u Bociana

“Gdy nie ma siana, zadzwoń po Bociana” – ten pokrzepiający zwrot, którym reklamuje się ten pożyczkodawca, bez wątpienia znany jest szerszej publiczności. Jednak firma słynie z jeszcze jednej rzeczy, która wyróżnia ją na tle konkurencji. Jest to, tzw. pożyczka domowa, czyli pożyczka z przedstawicielem udzielana w domu klienta. W praktyce oznacza to, że internetowo składasz wniosek o pożyczkę, a resztę formalności dostarcza Ci doradca klienta, który odwiedza Cię pod wskazanym adresem.

I tak zawarta pożyczka do domu trafia do Ciebie albo w gotówce, albo w postaci karty przedpłaconej (bankomatowej) Visa-mBank, na którą zostanie przelana kwota z pożyczki. Pożyczone środki możesz też wypłacić z bankomatu lub płacić kartą za zakupy. Dlatego, tego typu pożyczka domowa sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy krępujesz się rozmawiać o finansach w placówce firmy, przez telefon lub też chcesz uniknąć zbędnych pytań komornika (pieniądze nie trafiają na Twoje konto osobiste, które może być zablokowane przez komornika).

Czy wiesz, że Bocian Pożyczki oferuje swoim klientom darmową usługę, w ramach której zakładany jest Profil Klienta? Dzięki niej na bieżąco sprawdzisz informacje o Twoim zobowiązaniu, dostępnym saldzie, ratach oraz ciekawych ofertach. Szczegóły dotyczące korzystania z Platformy dostępne są w umowie pożyczki.

Na stronie internetowej bocianpozyczki.pl odnajdziemy jeszcze jedną istotną informację. Otóż możemy się dowiedzieć, że ten pożyczkodawca proponuje, tzw. szybkie pożyczki dla rolników. W tym celu konieczne jest jednak okazanie dodatkowych dokumentów, jak: potwierdzenie z gminy o osiąganych dochodach, akt własności ziemi (do wglądu), 3 ostatnie odcinki z KRUS-u, a także dowód osobisty (lub prawo jazdy czy rachunek wystawiony na nazwisko klienta i adres zamieszkania).

Bocian Pożyczki – formularz pożyczkowy

Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda kwestia wnioskowania o pożyczkę i jakie dokumenty są Ci w tym celu potrzebne – już spieszymy z dokładnym wyjaśnieniem. Najważniejszym krokiem jest szybka rejestracja na stronie poprzez złożenie wniosku online (jednocześnie pamiętaj, że Bocian Pożyczki udziela pożyczek wyłącznie z obsługą domową).

Kluczowe jest także określenie swoich potrzeb finansowych oraz okresu spłaty. Wówczas Pożyczkodawca wyliczy odsetki od zobowiązania, a Ty będziesz musiał podjąć ostateczną decyzję, czy przystajesz na takie warunki, czy też nie.

Jakich dokumentów wymaga firma?

  • Ważny dowód osobisty, ewentualnie prawo jazdy (w celu potwierdzenia tożsamości),
  • Zaświadczenie o dochodach (w przypadku umowy o pracę),
  • Decyzja o przyznaniu świadczenia (w przypadku emerytury/renty),
  • Tytuł własności lokalu albo imienny rachunek za media wystawiony na adres zamieszkania klienta, ewentualnie korespondencja kierowana na adres zamieszkania (w celu obsługi pożyczki domowej).

Z kolei, gdy wnioskujesz o pożyczkę dla rolników to dodatkowo musisz okazać:

  • potwierdzenie z gminy o osiąganych dochodach,
  • akt własności ziemi (do wglądu),
  • 3 ostatnie odcinki z KRUS-u.

O pożyczkę możesz zawnioskować, dzwoniąc też na numer infolinii: 600 100 100 (opłata za połączenie zgodna z cennikiem Operatora). Natomiast, gdy pojawią się u Ciebie problemy ze spłatą zobowiązania, to koniecznie skontaktuj się z Doradcą Klienta, który obsługuje Twoją pożyczkę!

Pożyczka w Bocianie krok po kroku

Proces ubiegania się o pożyczkę w firmie Bocian przebiega na nieco innych zasadach, niż u konkurencji (np. w Lime Credit, Ekspres Pożyczka czy Ekassa). Proces wnioskowania o pożyczkę przedstawia się następująco:

  1. Wniosek o pożyczkę możesz złożyć nie tylko za pośrednictwem internetu, ale i przez telefon (dzwoniąc pod numer 600 100 100 lub wysyłając SMS o treści KONTAKT ma numer 7057). W przypadku składania wniosku przez internet wystarczy, że podasz tam swoje dane osobowe – numer telefonu, PESEL i adres zamieszkania.
  2. Kontakt z Konsultantem. Wyżej wspomniane 2 metody łączy jedna cecha — etap drugi i pozostałe wyglądają tak samo. Dzwoniąc na wspomniany numer, kontaktujesz się z Konsultantem firmy. Reprezentująca Bociana osoba udzieli Ci wszystkich potrzebnych informacji na temat specyfiki pożyczki, warunków umowy i wszelkich kosztów, jakie łączą się ze spłatą należności. Podczas rozmowy podajesz także kwotę, jaka jest Ci potrzebna, a także podajesz okres, na jaki chciałbyś wziąć pożyczkę.

Dalsze etapy:

  1. Przekazanie danych. Jeżeli oferta pożyczki przedstawiona przez Konsultanta wyda Ci się korzystna i będziesz chciał podpisać umowę — wówczas musisz podać swoje dane osobowe (imię, nazwisko, numer PESEL oraz numer telefonu).
  2. Czekasz na decyzję pożyczkodawcy. Po przekazaniu swoich danych pozostaje Ci tylko czekać na wydanie decyzji przez pożyczkodawcę (wg. Bociana powinno to zająć do 24 godzin).
  3. Telefon od Doradcy Klienta i spotkanie. Gdy decyzja zostanie już podjęta, wówczas czekasz na telefon od Doradcy Klienta. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku umawiasz się na spotkanie z Doradcą Klienta. Podczas niego podpisujesz umowę.
  4. Wypłacenie pieniędzy. Po podpisaniu umowy i dopełnieniu wszystkich wymaganych formalności, pożyczone pieniądze dostajesz w gotówce lub na karcie przedpłaconej. Cel, na jaki chcemy je wydać, jest dowolny i nie musisz go wskazywać.

Bocian Pożyczki – logowanie

Aby zalogować się na swoje konto na bocianpozyczki.pl, trzeba wejść na stronę pożyczkodawcy i w jej prawnym górnym rogu kliknąć „Profil Klienta”. Zostaniesz wtedy przeniesiony do panelu logowania, w którym wpisujesz swój numer PESEL oraz hasło podane podczas rejestracji.

Z profilu klienta masz dostęp do, m.in.:

  • pełnych informacji o umowie pożyczki,
  • historii spłaty zobowiązania,
  • kwoty spłaconej i kwoty pozostałej do spłaty,
  • funkcji sprawdzania salda karty przedpłaconej Bocian Pożyczki,
  • swoich danych kontaktowych z możliwością ich zmiany,
  • danych kontaktowych doradcy,
  • komunikatów i ciekawostek od pożyczkodawcy.

W przypadku, gdy zapomnisz hasła, to poprzez przycisk „Profil Klienta” wybierasz „Kliknij, jeśli nie pamiętasz hasła” (widoczny pod przyciskiem „Zaloguj się”).

Bocian  co, jeśli nie spłacimy na czas?

Tradycyjnie dla firm świadczących usługi pożyczkowe, niespłacenie należnej kwoty na czas wiążę się z podjęciem kroków, w celu jej wyegzekwowania. Konsekwencje stosowane przez Bociana są następujące:

  • Obciążenie Cię karnymi odsetkami, które naliczane są od pierwszego dnia upłynięcia terminu spłaty.
  • Wysyłanie do dłużnika ponagleń i wezwań do zapłaty, które mogą przyjąć formę SMS-ów.
  • Sprzedanie Twojej sprawy zewnętrznej firmie windykacyjnej. Zajmie się ona dalszym upominaniem się o spłacenie długu.
  • Przekazanie sprawy do sądu, który orzeknie obowiązek wyegzekwowania należnego długu.
  • Przeprowadzenie egzekucji komorniczej, której koszty będziemy musiał pokryć w całości.
  • Wprowadzenie Twoich danych osobowych do rejestru dłużników, co w efekcie obniży Twoją wiarygodność kredytową i utrudni zaciąganie zobowiązań w przyszłości.

Infolinia, godziny pracy i dane kontaktowe:

Infolinia:

  • 600 100 100* (*opłata za połączenie zgodna z cennikiem operatora)

SMS:

  • o treści “KONTAKT” pod numer 7057 (koszt 0,50 zł netto / 0,62 zł brutto)

E-mail:

  • biuro@bocianpozyczki.pl

Godziny pracy:

  • od poniedziałku do piątku: 7.30 – 20.00,
  • w weekendy: nieczynne
Rodzaj:Firma pożyczkowa
Numer REGON:360730596
Numer NIP:783-17-22-320
Numer KRS:0000541824
Adres firmy  Stary Rynek 88, 61-772 Poznań

Sprawdź pozostałe oferty pożyczek:

3.7/5 - (171 votes)
Opinie o bocian pożyczki (169)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • K
    K
    Karo
    02.04.2022, 23:17

    Nie zgłaszałam chęci a do mnie wydzwaniają. Po tym jak w końcu wywalczyłam po prawie miesiącu wykasowanie moich danych, w piśmie był nie mój adres i miasto w którym nigdy nie byłam. Adres z dupy.

  • K
    K
    Karo
    27.03.2022, 18:32

    Co za dno dna. Nie zgłaszałam się, a wydzwaniają, na sekretarkę się nagrywają. Jak napisałam maila, że chce usunąć moje dane z bazy, to nagle trwa to jak nie wiem. Dalej mi nie odpisali.

  • A
    A
    Andrzej
    24.03.2022, 19:10

    Nie pszcie żalów tutaj bo to nic nie da.Piszcie do ministra sprawiedliwości.

    • K
      K
      Karolina
      25.04.2022, 15:54

      Najgorsza firma z jaką miałam doczynienia. Nękanie w domu nachodzenie, Wystarczy drobna zaległości. A kierownik już grozi komornikiem i sądem. Nie życzę nikomu kontaktu z tą kobietą( Pauliną. I . ) NACHODZI W DOMU I WYDZWANIA CO CHWILE, pierwsza i ostatnia pożyczka w tak dziadoskim banku

  • A
    A
    Andrzej
    24.03.2022, 19:01

    Ludzie zawsze szukają ratunku,alepaństwo nie powinno torelować lichwiarstwa

  • P
    P
    Patrycja
    18.03.2022, 16:37

    Bocian pożyczki to złodzieje i oszuści do tego ludzie tam pracujący przekraczają swoje kompetencje w pracy . wobec innych zachowują sie agresywnie !!!

    • D
      D
      Dodo
      29.03.2022, 21:49

      To prawda wogule nie czytają umowy wiziałem 1550 ztego odałem 1150 zl i nie płacę bo komornki by mi odal 503

  • j
    j
    joanna
    17.03.2022, 15:07

    najgorsza firma oszusci oprocentowanie niezgodne z prawem doradcy sie nie zgłaszaja a pożniej rządają zwrotu całosci powinno prawo sie tym zajasc

    • L
      L
      Lusia
      23.04.2022, 08:46

      Dokładnie. Proszę o kontakt ze mną możemy zrobić zbiorcze pismo

  • A
    A
    Anna
    09.03.2022, 17:50

    Same negatywne komentarze!! Firma oszustów i złodziei. Doradcy i kierownicy to bezczelne chamy,

  • M
    M
    Muz
    14.02.2022, 13:42

    Niekompetentni pracownicy, ogólnie nie polecam

  • K
    K
    Kari
    14.02.2022, 10:34

    Spłacałam normalnie gdy noga się powinęła to zaczęli pisać i doradca który do mnie przyjeżdżała to spraszyla mnie i dostałam list z bociana gdzie miałam do spłacenia nie całe 2000tys zł a w książeczce miałam 4500zl to gdzie ta reszta w liście nie dziwi was że jest coś nie tak z tą firmą a mi spisali lodówkę to jak nie spłaciłam długu to powinni mi wziąść lodówkę która spisywała

    • A
      A
      Anna
      01.05.2022, 15:12

      Dobrze że poczytałam opinie. Jest źle mam na uwadze Państwa opinie

  • I
    I
    Iwo921
    13.02.2022, 18:05

    Postaram się strescic sytuację , Pani przyszła do domu, bez potwierdzenia czy mam pracę czy nie „na słowo że ją mam” i na kwoty z konta wydrukowane udzieliła kwotę 2000zl z czego wypłacić z karty bocian mogłam jakieś 1955 bo reszta to prowizja od wyciągnięcia z ich karty, przyszlo do opłat, koszt jaki miałam zapłacić to 4600zl… Więc 2x więcej. Mówię ok trudno, sama chciałam, płaciłam co tydzień 86zl, wystarczyło się spóźnić dzień i pani mi wjeżdżała na sumienie że nie mogę tak robić bo ona to rozlicza co wtorek. Poplacilam trochę, zostało do spłaty niecałe 3000, napisała że mam możliwość wzięcia 1500zl i że mi się to bardzo opłaca bo to tylko 100 zł tygodniowo i żadnych ukrytych opłat, oczywiście sytuacja wyglądała tak samo, przyszła, zaczęła mówić o swoim życiu, kto to nie ma covida w jej otoczeniu wciskając mi tablet przed oczy do podpisywania minimum 20 stron… Dała 1500 i poszła… Zapłaciłam dwie raty po 100zl i dostałam wczoraj SMS że do spłaty pozostało uwaga… Niemalże 8000zl!!! Napisałam do niej, twierdzi że to normalne że druga pożyczka jest zawsze droższa i lepiej najpierw spłacić a potem brać a na spotkaniu mówiła zupełnie odwrotnie.. po tym jak do niej napisałam że czuje się oszukana bo nie mówiła o takich kwotach stwierdziła że mówiła że ona ma rację i że mi tak bardzo zależało na pieniądzach że nie słuchałam. Oczywiście ma na bank to w podpisach na tablecie których mi nawet nie czytała co ja podpisuję bo nie miała czasu a lubila przyjeżdżac kolo 20stej więc logiczne że wszystko ma biegu… najwidoczniej taka taktyka byle wydebic i zarobić. I zaluje tylko tego że nie nagrywałam rozmów z nią… A teraz wybrania się w SMS żeby mieć podkładkę. To jest chore. Zostałam bez środkow do życia, straciłam pracę, dach nad głową, mam w toku eksmisję a ta kobieta już do końca zrujnowała mi życie. Gdybym wiedziała że są takie koszty to bym w życiu tego nie wzięła…

Podobne artykuły