Bocian pożyczki – opinie klientów i recenzja

Nasza ocena
5.0
Ocena użytkowników
3.7
Zobacz opinie użytkowników
Wymagania
Zaświadczenie o zarobkach
Status osoby fizycznej
Maks. pierwsza pożyczka
500 - 1 500 zł
Złóż wniosek w bocian pożyczki

Zalety i wady firmy bocian pożyczki

Zalety
  • Możliwość otrzymania pożyczki mimo negatywnej historii kredytowej, nawet ze złym wpisem w BIK i BIG
  • Możliwość spłaty zdalnej (karta płatnicza/BLIK/Google Pay/przelew)
  • Środki wypłacane są natychmiast po zawarciu umowy
  • Możliwość wnioskowania o kolejne pożyczki online
Wady
  • Spłata pożyczki odbywa się w kontakcie z Doradcą
  • Dłuższy proces wnioskowania o pierwszą pożyczkę
  • Pierwsza rata spłacana po 7 dniach od zawarcia umowy

Siedziba firmy

Adres:

EVEREST FINANSE S.A.

Stary Rynek 88

61-772 Poznań

Dane kontaktowe

Dane firmy

Kapitał zakładowy: 500000000 PLN
KRS: 0000541824
NIP: 7831722320
REGON: 360730596
Prowizja 15,49%
Wymagane konto bankowe Nie
Oprocentowanie 16 %
Kwota 500 - 6 000 zł
RRSO 140,61 %
Maks. kolejna pożyczka 6000 zł
Sposób weryfikacji telefonicznie
Okres spłaty 25 tygodni
Maks. pierwsza pożyczka 500 - 1 500 zł
Wiek pożyczkobiorcy 18 - 75 lat
Pierwsza pożyczka gratis Nie
Czas wypłaty 24 godziny
? po podpisaniu umowy
Metoda wypłaty Karta przedpłacona/gotówka

Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 1000 zł na 35 tygodni: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 1000 zł, umowa zawierana na 35 tygodni: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 140,61%, całkowita kwota kredytu 1000 zł, całkowita kwota do zapłaty 1334,66 zł, oprocentowanie stałe 16%, całkowity koszt kredytu 334,66 zł (w tym: prowizja 183,5 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 35 zł, odsetki 56,16 zł), pierwsza rata tygodniowa 38,24 zł, kolejne raty tygodniowe po 38,13 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 8.04.2022. Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 1500 zł na 32 tygodnie: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 1500 zł, umowa zawierana na 32 tygodnie: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 142,08%, całkowita kwota kredytu 1500 zł, całkowita kwota do zapłaty 1960,11 zł, oprocentowanie stałe 16%, całkowity koszt kredytu 460,11 zł (w tym: prowizja 291 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 32 zł, odsetki 77,11 zł), pierwsza rata tygodniowa 61,36 zł, kolejne raty tygodniowe po 61,25 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 8.04.2022. Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 2000 zł na 32 tygodnie: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 2000 zł, umowa zawierana na 32 tygodnie: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 142,19%, całkowita kwota kredytu 2000 zł, całkowita kwota do zapłaty 2613,82 zł, oprocentowanie stałe 16%, całkowity koszt kredytu 613,82 zł (w tym: prowizja 419 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 32 zł, odsetki 102,82 zł), pierwsza rata tygodniowa 81,74 zł, kolejne raty tygodniowe po 81,68 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 8.04.2022. Reprezentatywny przykład dla pożyczki na kwotę 3000 zł na 62 tygodnie: Reprezentatywny przykład dla pożyczki w wysokości 3000 zł, umowa zawierana na 62 tygodnie: Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 138,53% całkowita kwota kredytu 3000 zł, całkowita kwota do zapłaty 4853,31 zł, oprocentowanie stałe 16%, całkowity koszt kredytu 1853,31 zł (w tym: prowizja 1432,5 zł, opłata przygotowawcza 50 zł, opłata za dostarczenie środków 10 zł, opłata za usługę terenowej obsługi 62 zł, odsetki 298,81 zł), pierwsza rata tygodniowa 78,23 zł, kolejne raty tygodniowe po 78,28 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 8.04.2022.

Tym razem przyjrzymy się ofercie polskiej firmy z ponad 19-letnim doświadczeniem na rynku pożyczek. Firma Bocian to dobrze rozpoznawalna marka, która dzięki dźwięcznej nazwie i szeroko zakrojonej kampanii marketingowej zyskała wysoką rozpoznawalność wśród konsumentów. Jej oferta jest dość niestandardowa — raty spłacane są co tydzień, a wniosek jest składany podczas spotkania z Doradcą Klienta. Sprawdziliśmy ofertę tego pożyczkodawcy.

Bocian  nasza opinia

Właścicielem marki Bocian Pożyczki jest Everest Finanse S.A., firma, która działa w Polsce od 2000 roku. Oferta tego pożyczkodawcy adresowana jest do osób szukających pożyczek w średnich kwotach. Oferta Bociana jest dość niestandardowa i zanim złożysz wniosek o pożyczkę, warto dokładnie zapoznać się z zasadami jej udzielania. Raty pożyczki spłacasz co tydzień, a dodatkowo ubiegać się o nią możesz nie tylko za pośrednictwem internetu, ale i przez telefon i SMS-em.

Sprawdźmy, czym wyróżnia się niecodzienna oferta Bociana i czy warto z niej skorzystać.

Bocian  jakie warunki należy spełnić?

Pożyczkodawca w jasny i przejrzysty sposób określa warunki, jakie muszą spełnić Klienci po raz pierwszy korzystający z jej oferty. Są one dość typowe dla branży pożyczek, choć Bocian opisuje je w zwięźlejszy i oszczędniejszy sposób, niż jest to przyjęte. Poznajmy wszystkie warunki.

  • Musisz mieć nie mniej niż 18 lat i nie więcej niż 75 lat.
  • Niezbędny jest ważny polski dowód osobisty.
  • Wymagane jest posiadanie stałych dochodów lub renty albo emerytury. Dochody muszą być zaświadczone odpowiednim dokumentem, podobnie jak renta i emerytura.
  • Musisz mieć telefon.

Czy jesteś zadowolony/a z usług Bociana?

Zobacz wyniki

Proces weryfikacji pożyczkobiorcy

Naturalnym etapem jest także weryfikacja Twoich danych w rejestrach dłużników. Bocian, na tle konkurencji, podchodzi do tej kwestii wyjątkowo wyrozumiale. Wpis do BIK nie przekreśla szans na uzyskanie pożyczki, jednak wszystko zależy od sytuacji finansowej pożyczkobiorcy. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie.

W regulaminie nie ma informacji na temat sprawdzania wnioskodawców w takich bazach jak KRD, BIG czy ERIF.

Wysokość pożyczki, raty i odsetki

Podstawą oferty bociana nie są chwilówki, lecz pożyczki na dłuższy okres. Ich parametry są następujące:

  • minimalna kwota wynosi 500 złotych, a maksymalna 1 000 złotych,
  • okres spłaty wynosi 25 tygodni (ok. 5 miesięcy),
  • rata, niezależnie od okresu spłaty, musi być regulowana co tydzień, poczynając od zawarcia umowy pożyczki.

Pożyczka domowa u Bociana

“Gdy nie ma siana, zadzwoń po Bociana” – ten pokrzepiający zwrot, którym reklamuje się ten pożyczkodawca, bez wątpienia znany jest szerszej publiczności. Jednak firma słynie z jeszcze jednej rzeczy, która wyróżnia ją na tle konkurencji. Jest to, tzw. pożyczka domowa, czyli pożyczka z przedstawicielem udzielana w domu klienta. W praktyce oznacza to, że internetowo składasz wniosek o pożyczkę, a resztę formalności dostarcza Ci doradca klienta, który odwiedza Cię pod wskazanym adresem.

I tak zawarta pożyczka do domu trafia do Ciebie albo w gotówce, albo w postaci karty przedpłaconej (bankomatowej) Visa-mBank, na którą zostanie przelana kwota z pożyczki. Pożyczone środki możesz też wypłacić z bankomatu lub płacić kartą za zakupy. Dlatego, tego typu pożyczka domowa sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy krępujesz się rozmawiać o finansach w placówce firmy, przez telefon lub też chcesz uniknąć zbędnych pytań komornika (pieniądze nie trafiają na Twoje konto osobiste, które może być zablokowane przez komornika).

Czy wiesz, że Bocian Pożyczki oferuje swoim klientom darmową usługę, w ramach której zakładany jest Profil Klienta? Dzięki niej na bieżąco sprawdzisz informacje o Twoim zobowiązaniu, dostępnym saldzie, ratach oraz ciekawych ofertach. Szczegóły dotyczące korzystania z Platformy dostępne są w umowie pożyczki.

Na stronie internetowej bocianpozyczki.pl odnajdziemy jeszcze jedną istotną informację. Otóż możemy się dowiedzieć, że ten pożyczkodawca proponuje, tzw. szybkie pożyczki dla rolników. W tym celu konieczne jest jednak okazanie dodatkowych dokumentów, jak: potwierdzenie z gminy o osiąganych dochodach, akt własności ziemi (do wglądu), 3 ostatnie odcinki z KRUS-u, a także dowód osobisty (lub prawo jazdy czy rachunek wystawiony na nazwisko klienta i adres zamieszkania).

Bocian Pożyczki – formularz pożyczkowy

Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda kwestia wnioskowania o pożyczkę i jakie dokumenty są Ci w tym celu potrzebne – już spieszymy z dokładnym wyjaśnieniem. Najważniejszym krokiem jest szybka rejestracja na stronie poprzez złożenie wniosku online (jednocześnie pamiętaj, że Bocian Pożyczki udziela pożyczek wyłącznie z obsługą domową).

Kluczowe jest także określenie swoich potrzeb finansowych oraz okresu spłaty. Wówczas Pożyczkodawca wyliczy odsetki od zobowiązania, a Ty będziesz musiał podjąć ostateczną decyzję, czy przystajesz na takie warunki, czy też nie.

Jakich dokumentów wymaga firma?

  • Ważny dowód osobisty, ewentualnie prawo jazdy (w celu potwierdzenia tożsamości),
  • Zaświadczenie o dochodach (w przypadku umowy o pracę),
  • Decyzja o przyznaniu świadczenia (w przypadku emerytury/renty),
  • Tytuł własności lokalu albo imienny rachunek za media wystawiony na adres zamieszkania klienta, ewentualnie korespondencja kierowana na adres zamieszkania (w celu obsługi pożyczki domowej).

Z kolei, gdy wnioskujesz o pożyczkę dla rolników to dodatkowo musisz okazać:

  • potwierdzenie z gminy o osiąganych dochodach,
  • akt własności ziemi (do wglądu),
  • 3 ostatnie odcinki z KRUS-u.

O pożyczkę możesz zawnioskować, dzwoniąc też na numer infolinii: 600 100 100 (opłata za połączenie zgodna z cennikiem Operatora). Natomiast, gdy pojawią się u Ciebie problemy ze spłatą zobowiązania, to koniecznie skontaktuj się z Doradcą Klienta, który obsługuje Twoją pożyczkę!

Pożyczka w Bocianie krok po kroku

Proces ubiegania się o pożyczkę w firmie Bocian przebiega na nieco innych zasadach, niż u konkurencji (np. w Lime Credit, Ekspres Pożyczka czy Ekassa). Proces wnioskowania o pożyczkę przedstawia się następująco:

  1. Wniosek o pożyczkę możesz złożyć nie tylko za pośrednictwem internetu, ale i przez telefon (dzwoniąc pod numer 600 100 100 lub wysyłając SMS o treści KONTAKT ma numer 7057). W przypadku składania wniosku przez internet wystarczy, że podasz tam swoje dane osobowe – numer telefonu, PESEL i adres zamieszkania.
  2. Kontakt z Konsultantem. Wyżej wspomniane 2 metody łączy jedna cecha — etap drugi i pozostałe wyglądają tak samo. Dzwoniąc na wspomniany numer, kontaktujesz się z Konsultantem firmy. Reprezentująca Bociana osoba udzieli Ci wszystkich potrzebnych informacji na temat specyfiki pożyczki, warunków umowy i wszelkich kosztów, jakie łączą się ze spłatą należności. Podczas rozmowy podajesz także kwotę, jaka jest Ci potrzebna, a także podajesz okres, na jaki chciałbyś wziąć pożyczkę.

Dalsze etapy:

  1. Przekazanie danych. Jeżeli oferta pożyczki przedstawiona przez Konsultanta wyda Ci się korzystna i będziesz chciał podpisać umowę — wówczas musisz podać swoje dane osobowe (imię, nazwisko, numer PESEL oraz numer telefonu).
  2. Czekasz na decyzję pożyczkodawcy. Po przekazaniu swoich danych pozostaje Ci tylko czekać na wydanie decyzji przez pożyczkodawcę (wg. Bociana powinno to zająć do 24 godzin).
  3. Telefon od Doradcy Klienta i spotkanie. Gdy decyzja zostanie już podjęta, wówczas czekasz na telefon od Doradcy Klienta. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku umawiasz się na spotkanie z Doradcą Klienta. Podczas niego podpisujesz umowę.
  4. Wypłacenie pieniędzy. Po podpisaniu umowy i dopełnieniu wszystkich wymaganych formalności, pożyczone pieniądze dostajesz w gotówce lub na karcie przedpłaconej. Cel, na jaki chcemy je wydać, jest dowolny i nie musisz go wskazywać.

Bocian Pożyczki – logowanie

Aby zalogować się na swoje konto na bocianpozyczki.pl, trzeba wejść na stronę pożyczkodawcy i w jej prawnym górnym rogu kliknąć „Profil Klienta”. Zostaniesz wtedy przeniesiony do panelu logowania, w którym wpisujesz swój numer PESEL oraz hasło podane podczas rejestracji.

Z profilu klienta masz dostęp do, m.in.:

  • pełnych informacji o umowie pożyczki,
  • historii spłaty zobowiązania,
  • kwoty spłaconej i kwoty pozostałej do spłaty,
  • funkcji sprawdzania salda karty przedpłaconej Bocian Pożyczki,
  • swoich danych kontaktowych z możliwością ich zmiany,
  • danych kontaktowych doradcy,
  • komunikatów i ciekawostek od pożyczkodawcy.

W przypadku, gdy zapomnisz hasła, to poprzez przycisk „Profil Klienta” wybierasz „Kliknij, jeśli nie pamiętasz hasła” (widoczny pod przyciskiem „Zaloguj się”).

Bocian  co, jeśli nie spłacimy na czas?

Tradycyjnie dla firm świadczących usługi pożyczkowe, niespłacenie należnej kwoty na czas wiążę się z podjęciem kroków, w celu jej wyegzekwowania. Konsekwencje stosowane przez Bociana są następujące:

  • Obciążenie Cię karnymi odsetkami, które naliczane są od pierwszego dnia upłynięcia terminu spłaty.
  • Wysyłanie do dłużnika ponagleń i wezwań do zapłaty, które mogą przyjąć formę SMS-ów.
  • Sprzedanie Twojej sprawy zewnętrznej firmie windykacyjnej. Zajmie się ona dalszym upominaniem się o spłacenie długu.
  • Przekazanie sprawy do sądu, który orzeknie obowiązek wyegzekwowania należnego długu.
  • Przeprowadzenie egzekucji komorniczej, której koszty będziemy musiał pokryć w całości.
  • Wprowadzenie Twoich danych osobowych do rejestru dłużników, co w efekcie obniży Twoją wiarygodność kredytową i utrudni zaciąganie zobowiązań w przyszłości.

Infolinia, godziny pracy i dane kontaktowe:

Infolinia:

  • 600 100 100* (*opłata za połączenie zgodna z cennikiem operatora)

SMS:

  • o treści “KONTAKT” pod numer 7057 (koszt 0,50 zł netto / 0,62 zł brutto)

E-mail:

  • biuro@bocianpozyczki.pl

Godziny pracy:

  • od poniedziałku do piątku: 7.30 – 20.00,
  • w weekendy: nieczynne
Rodzaj:Firma pożyczkowa
Numer REGON:360730596
Numer NIP:783-17-22-320
Numer KRS:0000541824
Adres firmy  Stary Rynek 88, 61-772 Poznań

Sprawdź pozostałe oferty pożyczek:

3.7/5 - (168 votes)
Opinie o bocian pożyczki (164)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • L
    L
    Lenaa
    14.07.2020, 10:54

    Odradzam! . Wujek złożył wniosek 5 dni temu kazali czekać na telefon od kierownika a nadal nikt się nie odezwał wcześniej odpisywali na wiadomości a teraz jak pisze to wyswietla konsultanci są nie dostępni .

  • M
    M
    Monika
    04.05.2020, 10:38

    Okradli mnie na 1700 zł. Najgorsza firma jaka jest to Bocian. Prawnik do domu! Ta pożyczka to żart. Niech nikt tam nie bierze pieniędzy.

    • D
      D
      DOMINIKA
      12.05.2020, 20:04

      Czy byli u pan I w domu,nachodzili pania

    • L
      L
      Lila
      27.05.2020, 11:18

      Co znaczy, że okradli, w jaki sposób proszę jaśniej.

    • J
      J
      Justyna
      01.07.2020, 02:55

      Witam. W jaku sposob okradli bo wlaśnie niewiem czy też nie zostalam oszukana. Czy umowę pożyczki dostaje na maila? Pytam bo ja nie dostaĺam.

    • A
      A
      Anna
      07.07.2020, 13:11

      Proszę wszystkich pokrzywdzonych o kontakt. Mnie też oszukano, to zwykli lichwiarze.

    • L
      L
      Lidia
      05.08.2020, 09:59

      Prosze o jakis kontakt.

    • K
      K
      Koki
      12.08.2020, 09:15

      Jak Panią oszukano?

  • M
    M
    Magda
    02.01.2020, 19:57

    Uważajcie na firmę Bocian pożyczki to są oszuści i naciągacze.

  • O
    O
    Ola
    02.01.2020, 16:20

    Nie polecam. Najgorsza firma na rynku. Systematyczne nekanie, nachodzenie w domu, pracy..

  • M
    M
    Maria
    12.11.2019, 19:16

    UważajCię bezwzględni naciagacze

  • l
    l
    liliana
    03.11.2019, 18:33

    Jeden wielki SYF , pod każdym względem .

  • O
    O
    Ona
    02.10.2019, 08:34

    Mazury bocian świnie to beszczel jakich mało, pani R. Umawiali się na inną godzinę i dzień po czym nie dzwonią przyjeżdżają i wieszaja kartki na drzwiach tłumaczy się że ona pracuje ja jej ze tez i nie rzucę pracy no ona pracuje nie tylko w bocianie a ja mam być i koniec bo wlazi jak świnia ? podani na policję

  • K
    K
    Karolina
    26.09.2019, 14:41

    Jedno wielkie syfiarstwo ta firma. Oszuści i naciągacze.

  • B
    B
    Beata
    18.09.2019, 06:25

    Najgorsza firma pozyczkowa jaką znam to BOCIAN. Wystarczy jedna zaległość w spłacie rat, a już jest windykator, nękają ludzi w domu, nachodzą w pracy, odgrażają się że podadzą do publicznej wiadomości o długu.Ja osobiście mam złe doświadczenie z tą firmą. Doradcy są też koszmarni. Nie można porozumieć się z nimi i dojść do ugody. WYSTRZEGAJCIE SIĘ FIRMY BOCIAN!!!!!!!!!!!!!!!! NIE POZYCZAJCIE U NICH BO ZGNEBIA CZŁOWIEKA NA 100PROCENT!!!!!!!!

  • M
    M
    Monika
    14.08.2019, 21:24

    Lichwa bezczelnosc i oszusci wezmy die ludzie zbierzmy do kupy i idzmy tych bandytow podac do sądu a ta lichwa a sami sa czarnej liscie .ha ha.

    • A
      A
      Anna
      07.07.2020, 13:12

      Proszę o kontakt, ja też zostałam oszukana.

    • t
      t
      tomuś
      29.12.2020, 01:00

      a ja dostałem u nich kapuste na dowód i to nieważny od 1.8miesiecy i nie 1000 a 1500 pierwszy a raz prowizji ukradli 300, oddać trzeba. ok. 3200++++72,coś tam coś tam tygodniowo….hhhaa koleżanka udziela na rejonie a teraz idę do sądu z tym bo to moj brat ojca na minę wpiedzielił. ciekawe na jaki nr kod wysłali. pozdrawiam Izabelę z Okolic piły

    • j
      j
      joanna
      17.03.2022, 15:11

      prosze o kontakt tez zostałam oszukana

Podobne artykuły
Sprawdź ofertę!
NOWOŚĆ
pobierz-pwa

Pobierz aplikacje

czerwona-skarbonka.pl

x