Kredyt hipoteczny BOŚ Bank – opinie i szczegóły oferty

Nasza ocena
4.0
Ocena użytkowników
4.5
Zobacz opinie użytkowników Złóż wniosek
Kwota20 000 - 500 000 zł
Okres spłaty12 - 420 miesięcy
Marża2,20 %
Prowizja2 %
RRSO4,68 %

Rzeczywista roczna stopa oprocentowania (RRSO) dla kredytu hipotecznego uruchamianego jednorazowo na podstawie przykładu reprezentatywnego dla lokalu mieszkalnego/domu jednorodzinnego na dzień 11.06.2021 r. wynosi 2,80% przy założeniu, że: całkowita kwota kredytu wynosi 252 000 PLN, okres kredytowania wynosi 300 m-cy, spłata w formie równych rat miesięcznych, oprocentowanie zmienne w wysokości 2,54 % w skali roku, które składa się z aktualnej stopy bazowej WIBOR 6M (z dnia 20.05.2021 r. wynosi 0,25%) powiększonej o marżę Banku w wysokości 2,29 p.p., LTV 60%. Całkowity koszt kredytu, na który składa się: prowizja przygotowawcza w wysokości 2,20% od kwoty kredytu tj. 5544 PLN opłacana gotówką, podwyższenie o 1,00 p.p. marży kredytu do czasu prawomocnego wpisu hipoteki przez Bank przez okres 6 miesięcy, ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych (zakupionego za pośrednictwem Banku) przez cały okres kredytowania wyniesie ok. 9 975 PLN, miesięczny koszt prowadzenia ROR (EKOKonto bez Kosztów) w całym okresie kredytowania 6 PLN (do założeń przyjęto, że po spełnieniu warunków zwolnienia z opłat opłata może wynosić 0 PLN), podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) wynosi 19 PLN. W całkowitym koszcie kredytu Bank nie uwzględnia kosztu wyceny nieruchomości, gdyż przyjęto założenie, że Kredytobiorca nie skorzysta z usługi wyceny nieruchomości przez rzeczoznawców współpracujących z Bankiem. Wysokość raty kapitałowo-odsetkowej przy przyjęciu ww. założeń i uwzględniająca podwyższoną marżę do czasu prawomocnego wpisu hipoteki wynosi 1 266,98 PLN, natomiast rata kapitałowo-odsetkowa po ustanowieniu zabezpieczenia hipotecznego wyniesie 1 137,74 PLN. Całkowita kwota do zapłaty przez Kredytobiorcę wynosi 357 635,44 PLN. Ostateczna wysokość raty i ewentualne wymagane dodatkowe zabezpieczenie uzależnione są od indywidualnej oceny wiarygodności kredytowej Klienta, daty wypłaty kredytu oraz daty płatności pierwszej raty. Zgodnie z art. 7 ust. 5 Ustawy z dn. 23 marca 2017 r. o kredycie hipotecznym oraz nadzorze nad pośrednikami kredytu hipotecznego i agentami (Dz. U. z 2020 r. poz. 1027) informujemy, iż istnieje ryzyko zmiany stopy procentowej. Niniejszy materiał nie jest ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 2020 r. poz. 1740) i nie tworzy jakichkolwiek zobowiązań po żadnej ze stron w odniesieniu do zawarcia transakcji, które mogą być opisane w tej prezentacji.

Inne produkty BOŚ S.A.

Od ponad 30 lat BOŚ Bank uczy Polaków, jak ekologicznie wydawać mniej i zarabiać więcej. Dlatego w ramach oferty kredytowej proponuje kredyt hipoteczny z niską ratą, dzięki któremu spełnisz swoje marzenie o budowie domu pośród lasu, zakupie działki czy własnych czterech kątów w blokowisku. Przyjrzyjmy się bliżej szczegółom oferty.

Kredyt hipoteczny BOŚ Bank – opinie

Początek 2020 roku nie zapowiadał żadnych negatywnych zmian na rynku kredytowym. Biuro Informacji Kredytowej (BIK) podało, że na przełomie stycznia i lutego 2020 nastąpiła rekordowa sprzedaż kredytów hipotecznych. Ich łączna wartość wyniosła aż 11 mld zł (o 26 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2019).

Niestety, od marca 2020 z powodu panującej pandemii COVID-19 akcja kredytowa nieco wyhamowała. Na jakich warunkach obecnie przyznawany jest kredyt hipoteczny z niską ratą w BOŚ Bank? Ile wynosi oprocentowanie i marża, a także jak przedstawiają się całkowite koszty kredytu? Sprawdźmy.

kredyt hipoteczny BOŚ

BOŚ Bank oferuje wakacje kredytowe do 3 miesięcy kredytowych w roku!

Na co możesz przeznaczyć kredyt hipoteczny BOŚ Bank?

Możliwości wykorzystania gotówki z hipoteki BOŚ Bank jest naprawdę wiele. Oto jedne z wielu celów, na które możesz ją przeznaczyć:

  • zakup domu lub mieszkania,
  • remont nieruchomości,
  • kupno działki budowlanej.

W BOŚ Banku okres kredytowania wynosi maksymalnie 35 lat. Natomiast sama kwota kredytu może stanowić 80% wartości nieruchomości (lokalu mieszkalnego, domu jednorodzinnego lub działki budowalnej) niezależnie od waluty albo 60% wartości działki rekreacyjnej, domku letniskowego bądź nieruchomości rolno-siedliskowej.

Warunki otrzymania kredytu mieszkaniowego w BOŚ Bank

Jeśli chcesz starać się o kredyt hipoteczny w tej instytucji, to będziesz musiał wykazać odpowiednią zdolność kredytową w Biurze Informacji Kredytowej (BIK), która pozwoli Ci na regularną spłatę rat zobowiązania. Poza tym powinieneś spełnić wszystkie z poniższych stawianych warunków:

  • posiadać stałe zamieszkanie na terenie kraju,
  • wnieść wkład własny w wysokości co najmniej 20 proc. wartości kupowanej nieruchomości, niezależnie od waluty (lokalu mieszkalnego, domu jednorodzinnego, działki budowalnej) albo 40 proc. wartości działki rekreacyjnej, domu letniskowego lub nieruchomości rolno-siedliskowej,
  • skompletować wymagane dokumenty do wniosku (m.in. zaświadczenie o zarobkach, oświadczenie o statusie majątkowo-finansowym, harmonogram rzeczowo-finansowy, kartę ubezpieczenia nieruchomości).

Na podstawie złożonych dokumentów, BOŚ Bank oceni Twoją zdolność kredytową i w przypadku pozytywnej decyzji wskaże ostateczną wysokość raty wraz z ewentualnym dodatkowym zabezpieczeniem kredytu.

Koszty kredytu i najważniejsze informacje

Spójrzmy teraz, ile wynosi oprocentowanie kredytu i jak przedstawiają się najważniejsze parametry zobowiązania. Oto przykład reprezentatywny obliczony na dzień 18.05.2020 r.

  • Rzeczywista roczna stopa oprocentowania (RRSO): 3,16 % przy założeniach:
  • Całkowita kwota kredytu: 260 000 zł,
  • Okres kredytowania: 300 miesięcy,
  • Spłata w formie równych rat miesięcznych,
  • Oprocentowanie zmienne: 2,89% w skali roku, które składa się z aktualnej stopy bazowej WIBOR® 6M (z dnia 15.05.2020 r. wynosi 0,69%) powiększonej o marżę: 2,2%, LTV: 60%,
  • Całkowity koszt kredytu: prowizja przygotowawcza: 2% od kwoty kredytu tj. 5 200 zł opłacana gotówką, podwyższenie o 1,00% marży kredytu do czasu prawomocnego wpisu hipoteki przez Bank przez okres 6 miesięcy,
  • Ubezpieczenie kredytu (nieruchomośc od ognia i innych zdarzeń losowych) przez cały okres kredytowania: 10 300 zł,
  • Miesięczny koszt prowadzenia ROR – (EKOKonto bez Kosztów) w całym okresie kredytowania: 0 zł,
  • Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC): 19 zł,
  • Wysokość raty kapitałowo-odsetkowej (uwzględniającej podwyższoną marżę do czasu prawomocnego wpisu hipoteki): 1 356,63 zł.
  • Wysokość raty kapitałowo-odsetkowej (po ustanowieniu zabezpieczenia hipotecznego): 1 235,10 zł,
  • Całkowita kwota do zapłaty przez Kredytobiorcę: 383 670,19 zł.

Zalety i wady

Zalety:

  • Możliwa wcześniejsza spłata kredytu,
  • Gotówka na różne cele mieszkaniowe,
  • Wakacje kredytowe do 3 miesięcy w roku,
  • Zwolnienie z prowizji przygotowawczej albo zwolnienie z 50 proc. prowizji przygotowawczej wraz ze zmniejszeniem marży dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny,
  • Możliwość obniżenia marży w przypadku skorzystania z dodatkowego produktu, np. karty kredytowej, konta lub ubezpieczenia.

Wady:

  • Wyższa marża do czasu uprawomocnienia się wpisu hipoteki.
Sprawdź kredyt hipoteczny z niską ratą w BOŚ Bank

Komentarze (2)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • G
    G
    Grażyna Sadowska
    07.06.2021, 13:44

    Mogę polecić z czystym sercem, dogodne warunki i mało formalności

  • D
    D
    Daniel
    02.04.2021, 23:31

    „Nie ma zastrzeżeń. Kredyt na korzystnych warunkach..”

Podobne artykuły
NOWOŚĆ
pobierz-pwa

Pobierz aplikacje

czerwona-skarbonka.pl

x