Provident – opinie klientów i recenzja

Nasza ocena
5.0
Ocena użytkowników
4.0
Zobacz opinie użytkowników
Wymagania
Konto w banku
Status osoby fizycznej
Maks. pierwsza pożyczka
500 - 20 000 zł
Złóż wniosek w Provident

Zalety i wady firmy Provident

Zalety
  • Firma o ugruntowanej i wiarygodnej pozycji na rynku
  • Szybka decyzja pożyczkowa
  • Opcja tzw. Okresowej Przerwy w Spłacie - klient może odroczyć termin spłaty ratybez podania przyczyny
Wady
  • Pożyczkodawca sprawdza klientów w bazach: BIK, BIG “InfoMonitor”
  • Dosyć wysokie odsetki w pożyczce ratalnej
  • Szczegóły oferty podawane są po wypełnieniu wniosku

Siedziba firmy

Adres:

Provident Polska S.A.

Inflancka 4A

00-189 Warszawa

Dane kontaktowe

Dane firmy

Kapitał zakładowy: 879000000 PLN
KRS: 0000009389
NIP: 5251571292
REGON: 011994880
Metoda wypłatyprzelew na konto
Oprocentowanie0 %
Wymagane konto bankoweTak
Kwota500 - 20 000 zł
RRSO19,75 %
? dla oferty Samoobsługowa PRO
Okres spłaty12 - 36 miesięcy
Maks. pierwsza pożyczka500 - 20 000 zł
Maks. kolejna pożyczka20000 zł
Godziny pracy w sobotę24/7
Godziny pracy w niedziele24/7
Wiek pożyczkobiorcy18 - 80 lat
Pierwsza pożyczka gratisNie
Sposób weryfikacjiprzelew 1 zł
Czas wypłaty15 minut

Oferta produktowa „Pożyczka Samoobsługowa PRO” trwa od 01.06.2022 r. i dotyczy pożyczki oferowanej przez Internet spłacanej w 12, 18, 24 lub 36 miesięcznych ratach o całkowitej kwocie pożyczki od 500 zł do 15 000 zł. Warunkiem udzielenia pożyczki jest pozytywny wynik oceny zdolności kredytowej konsumenta. Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 19,75%, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów) 5000 zł, całkowita kwota do zapłaty 6000 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu 1000 zł (w tym: prowizja 480 zł, opłata przygotowawcza 40 zł, opłata za elastyczny plan spłat 480 zł, odsetki 0 zł), 24 równe raty miesięczne w wysokości 250 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 16.11.2022 na reprezentatywnym przykładzie „Pożyczki Samoobsługowej PRO”.

Provident pożyczka samoobsługowa

Firmy Provident nie trzeba nikomu przedstawiać. Pożyczkodawca należy do międzynarodowej grupy finansowej IPF, czyli International Personal Finance. Działa nieprzerwanie od 1996 roku. Przez ten czas firma zdążył sobie wyrobić opinię solidnej firmy pożyczkowej. Provident i jego pożyczki udzielane przez przedstawicieli, są dla wielu symbolem tradycyjnych pożyczek pozabankowych. Firma przystosowuje się jednak do zmieniającego się rynku i oprócz pożyczek w domu, oferuje także również pożyczki samoobsługowe, które dostępne są w 100% przez internet na dowód osobisty, bez żadnych formalności. Maksymalna kwota pożyczki to 20 000 złotych na 48 miesięcy.

Ogromnym plusem pożyczki samoobsługowej jest to, że może być ona całkowicie za darmo. Chociaż podczas składania wniosku można wybrać minimalny czas spłaty na 3 miesiące, to w regulaminie jest zapis, który mówi, że w przypadku całkowitej spłaty pożyczki przed pierwszą ratą, nie poniesiesz żadnych opłat. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć w § 6 punkt 4  umowy pożyczki samoobsługowej Provident.

Oprócz tego pożyczka samoobsługowa w Providencie charakteryzuje się automatycznym system rozpatrywania wniosków (bez udziału konsultanta). Wnioski są rozpatrywane a pożyczki wypłacane 24 godziny na dobę, przez cały tydzień, także w weekendy.

Reklama pożyczka Provident

Jakie warunki należy spełnić, aby skorzystać z pożyczki od Providenta?

O pożyczkę w Providencie może wnioskować każdy, kto ukończył 18 lat, ma polskie obywatelstwo, ma osobisty rachunek bankowy oraz telefon komórkowy. Ostatnim warunkiem, jaki musisz spełnić chcąc ubiegać się o pożyczkę jest stały dochód. Provident nie będzie weryfikować podanych przez Ciebie informacji u pracodawcy. Wystarczą mu dane, które podasz we wniosku.

Pierwsza pożyczka na 30 dni gratis w Providencie

Wiele osób jest zaskoczonych, kiedy dowiadują się, że pierwszą pożyczkę samoobsługową można mieć za darmo. Informację o tym trudno znaleźć na stronie, a szkoda, bo z pewnością skorzystałoby więcej osób. Promocja dotyczy pożyczki samoobsługowej, którą można spłacać od 3 do 24 miesięcy. Maksymalna kwota tej pożyczki to nawet 20 tysięcy złotych. Jak więc możesz nie zapłacić odsetek i prowizji za tę kwotę? Otóż wystarczy, że zwrócisz w całości pożyczoną kwotę przed terminem spłaty pierwszej raty. Zazwyczaj jest to 30 lub 60 dni (w przypadku wyboru przesunięcia pierwszej spłaty). Zweryfikowałem tę promocję.

Przykładowy proces wygląda następująco:

Weź pożyczkę w Providencie
  1. bierzesz 7 000 zł pożyczki na 12 miesięcy (jeśli zawrzesz umowę 9 kwietnia, to termin spłaty pierwszej raty przypadnie na 9 maja),
  2. spłacasz w całości pożyczkę maksymalnie 8 maja (dzień przed pierwszą ratą),
  3. cieszysz się pożyczką za darmo.

W sposób bardziej formalny opisuje to paragraf 6, punkt 4 umowy pożyczki samoobsługowej:

4. W przypadku spłaty przez Klienta równowartości Całkowitej kwoty pożyczki w jednej lub kilku płatnościach w terminie do dnia spłaty pierwszej, miesięcznej raty pożyczki określonej Umową: (a) uznaje się, że Klient dokonał całkowitej spłaty pożyczki; (b) Całkowity koszt pożyczki ulega pomniejszeniu o: wysokość należnych Prowizji oraz Odsetek naliczonych do tego dnia spłaty; oraz Prowizji i Odsetek, które dotyczą okresu po dniu spłaty; (c) zapłacone przez Klienta w ramach pierwszej, miesięcznej raty pożyczki Prowizja i Odsetki zostają zaliczone na poczet spłaty Całkowitej kwoty pożyczki. Powyższe uprawnienie przysługuje Klientowi niezależnie obok posiadanego przez Klienta ustawowego prawa spłaty pożyczki przed terminem opisanego w § 6 ust. 1 – 3 Umowy i w art. 48 – 52 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim.

Poniżej znajdziesz przykład pożyczki w kwocie 2 000 złotych bez żadnych kosztów. Data zawarcia umowy to 05.01, a spłaty – 09.02. Oznacza to, że minął niż miesiąc. Pożyczkę tę mogłeś otrzymać za darmo dzięki temu, że przy składaniu wniosku zaznaczyłeś opcję o opóźnieniu pierwszej spłaty o miesiąc.

Pożyczka wynajmowana w Provident do 4000 zł

W połowie 2020 roku oferta firmy pożyczkowej Provident została urozmaicona o nowy, atrakcyjny produkt będący nietypową odmianą pożyczki ratalnej. Jak działa? To proste – przedstawiamy najważniejsze detale na temat pożyczki wynajmowanej.

Pożyczkę można uzyskać na minimalną kwotę wynoszącą już 500 złotych, a maksymalnie – nawet 4000 złotych. Udzielana jest ona na 5 miesięcy, jednak nie spłacamy jej w formie comiesięcznych rat – zobowiązanie należy uregulować dopiero po 5 miesiącach, jako jednolitą ratę w ostatnim miesiącu.

Pożyczka wynajmowana jest możliwa do uzyskania bez potrzeby wychodzenia z domu – wystarczy wypełnić krótki formularz na stronie internetowej Provident, po czym niezwłocznie skontaktuje się z nami biuro obsługi klienta pożyczkodawcy. Zapytani zostaniemy wówczas o oczekiwaną kwotę pożyczki, a także przeprowadzona zostanie szybka weryfikacja.

W przypadku wydania pozytywnej decyzji dotyczącej przyznania pożyczki, Provident umożliwia nam dwa sposoby wypłaty środków w zależności od indywidualnego uznania – za pomocą gotówki lub przelewem prosto na nasze konto bankowe.

Pożyczka na 48 miesięcy

Nowością w ofercie firmy jest natomiast pożyczka długoterminowa rozłożona aż na 48 miesięcy (4 lata). Jak o nią wnioskować? Wystarczy, że przejdziemy do zakładki (na stronie provident.pl) —> Pożyczka przez internet i wśród dostępnych propozycji zdecydujemy się na długoterminowy plan, czyli właśnie pożyczkę na 48 miesięcy.

Wnioskować możemy o kwoty w przedziale od 5 tys. do maksymalnie 20 tys. zł. RRSO wynosi 19,98%. Gotówkę otrzymamy szybkim przelewem na konto.

Reklama Provident
Reklama Provident – kliknij, by przejść na stronę pożyczkodawcy

Czy Provident sprawdza BIK BIG KRD i inne bazy?

Z oferty Providenta mogą skorzystać też osoby ze złą przeszłością kredytową i takie, które miały problemy ze spłatą poprzednich zobowiązań. Provident nie sprawdza bazy BIK. Dzięki temu więcej osób może skorzystać z oferty. Wnioskodawca weryfikowany jest jedynie w bazie BIG.

Koszty pożyczki i wysokość rat w Providencie

Jak prezentują się koszty pożyczki na raty w Providencie? Jeśli szukasz najtańszej firmy, to powinieneś sprawdzić krótkie zestawienie znajdujące się poniżej. Provident co prawda nie wypada w nim najlepiej, stara się jednak konkurować w nieco innych kategoriach. Mimo tego, że pożyczka jest może trochę droższa od pozostałych, to możesz ją dostać bez sprawdzania baz BIK. Plusem Providenta jest również to, że nie wymaga zaświadczeń od pracodawcy.

Porównanie pożyczek ratalnych na kwotę 5 000 zł, z okresem spłaty 12 miesięcy:

  1. Provident – całkowita kwota do spłaty: 7 938 zł, miesięczna rata 661 zł zł
  2. Aasa Polska – całkowita kwota do spłaty: 8 106 zł, miesięczna rata 675 zł
  3. Wonga ratalna – całkowita kwota do spłaty: 6 250 zł, miesięczna rata 520 zł
  4. Ferratum – całkowita kwota do spłaty: 8 019 zł, miesięczna rata 668 zł
  5. Hapi Pożyczki – całkowita kwota do spłaty: 5 600 zł, miesięczna rata 466 zł
  6. Monedo Now – Całkowita kwora do spłaty:  7 156.62 zł, miesięczna rata 569 zł

Sprawdź również inne pożyczki jak Provident!

Przedłużenie spłaty pożyczki

W Providencie możliwe jest przesunięcie spłaty pożyczki. Poniżej przedstawione są warunki. Każde jedno przesunięcie spłaty to jeden miesiąc.

  • na Twoim koncie muszą być odnotowane przynajmniej trzy wpłaty rat, z których każda jest równa co najmniej jednej pełnej racie pożyczki;
  • Twoje zaległości w spłacie pożyczki nie przekraczają 150% wartości raty;
  • nie korzystałeś z przesunięcia terminu spłaty w poprzednim miesiącu;
  • złożyłeś wniosek o przesunięcie terminu spłaty co najmniej 3 dni przed datą spłaty raty wynikającej z harmonogramu spłat;
  • Twoja umowa została zawarta na co najmniej 6 miesięcy.

Liczba możliwych przesunięć terminu spłaty raty:

  • Pożyczka na okres od 6 miesięcy do 11 miesięcy – 1 przesunięcie terminu spłaty raty.
  • Pożyczka na okres od 12 miesięcy do 17 miesięcy – 2 przesunięcia terminu spłaty raty.
  • Pożyczka na okres od 18 miesięcy do 23 miesięcy – 3 przesunięcia terminu spłaty raty.
  • Pożyczka na okres 24 miesięcy – 4 przesunięcia terminu spłaty raty.

Czy Provident dzwoni do pracodawcy w celu weryfikacji?

Na stronie pożyczkodawcy znaleźć można informację, że firma nie będzie weryfikowała Twojego pracodawcy. Wszystkie dane opierają się na oświadczeniach, które zostały podane przy składaniu wniosku.

Provident – logowanie

Pożyczkodawca umożliwia swoim klientom dostęp do profilu użytkownika. Aby się do niego zalogować, należy kliknąć na stronie internetowej w prawy górny przycisk „Zaloguj się”.

Zostaniemy przeniesieni do panelu użytkownika, gdzie wpisujemy swój adres e-mail oraz hasło. W ten sposób zyskujemy dostęp do aktualnie spłacanych zobowiązań w Provident.

Co w przypadku opóźnienia w spłacie pożyczki?

W razie braku spłaty pożyczki, pożyczkodawca ma możliwość naliczenia dodatkowych opłat, oraz ma możliwość ich wyegzekwowania. Sprawa zapewne zostanie przekazana do firmy windykacyjnej, a następnie do sądu w celu odzyskania należności. Brak spłaty wpłynie na wiarygodność kredytową klienta, co utrudni lub uniemożliwi uzyskanie pożyczki następnym razem.

Najczęstsze pytania

Jak sprawdzić zadłużenie w Providencie?

Aby sprawdzić stan swojego zadłużenia w Provident, należy zalogować się na swoje konto na stronie provident.pl lub zadzwonić na infolinię 600 400 101. Alternatywnie, można także sprawdzić swoje zadłużenie pobierając raport BIK

Jak przesunąć termin spłaty w Provident?

Aby przesunąć termin spłaty zadłużenia należy złożyć wniosek o przesunięcie spłaty co najmniej 3 dni przed terminem spłaty kolejnej raty zadłużenia. Istnieje jednak wiele warunków, które należy spełnić aby przesunięcie spłaty było możliwe. Więcej informacji na ten temat można uzyskać na infolinii Provident pod numerem 600 200 200

Jak się zalogować do Provident?

Aby zalogować się na swoje konto Provident należy przejść na stronę https://www.provident.pl/logowanie/moje-konto i użyć danych podanych przy rejestracji.

Kiedy dostanę przelew z Provident?

Provident używa systemów natychmiastowych przelewów, więc pieniądze z pożyczki uzyskamy niezwłocznie po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku.

Provident – opinie klientów i recenzjaProvident Polska SA
Rodzaj:Firma pożyczkowa
Data utworzenia firmy:2001
Numer REGON:011994880
Numer KRS:0000009389
Numer NIP:5251571292
Adres siedziby:Inflancka 4A, 00-189 Warszawa    
Opinie o Provident (133)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • W
    W
    Wojciech Nowakowski
    17.11.2022, 18:53

    Pół godziny załatwiam przez telefon wstępne rzeczy do pożyczki, a potem ich pracownik, Doradca czy jakoś tak, WCALE NIE DZWONI. Nie ma z nim kontaktu żeby zadzwonić, i po pożyczce.

  • D
    D
    Dgdg9898
    14.11.2022, 19:37

    Witam . Jak posiadam tylko 2×500+ czy dostanę pożyczkę ? Pilnie muszę skombinować a nie znam się na tym może ktoś coś poleci ?

  • E
    E
    Eliza
    14.10.2022, 22:58

    Omijać z daleka tą firmę. Wiecznie robią z czymś problem ..nie idą a ugodę, nie idzie się z nimi normalnie dogadać. Nie polecam i w życiu nie wrócę do nich po pożyczkę

    • I
      I
      Ilona
      06.12.2022, 15:06

      Miałam zadłużenie, zadzwonił porozmawiałam rata wynosi 300zl nie było nie stać p powiedział że mam wpłacać ie mogę nawet 30zl tylko żeby tydz nie był pusty wiadomo były odsetki ale udało się spłacić

  • P
    P
    Piotr
    17.09.2022, 14:04

    Polecam współpracę z firmą Provident. Wziąłem 5000 zł a do oddania miałem 5500 zł w ratach na 12 miesięcy. Miły Doradca Klienta zaproponował mi ofertę promocyjną. Taniej mi wyszło niż w banku i co najważniejsze stała rata, nie rośnie gdy KRPP podnosi z prezesem NBP odsetki.

  • S
    S
    Szopen222
    14.09.2022, 14:16

    Nie polecam . Posiadam konto ale nie wzięłem nawet pożyczki a dzwonią do mnie natrętnie mimo tego że nie zaznaczyłem zgody na kontakt telefoniczny więc będę wiedział żeby na przyszłość nie korzystać z ich usług.

    • W
      W
      Wkurzona
      18.10.2022, 19:52

      Przypuszczam, że córka wzięła u nich pożyczkę. Dzisiaj przyszły dwie niesympatyczne ich przedstawicielki, córki nie było w domu, to bezczelnie ponaklejaly nalepki ” PILNE,” od drzwi wejściowych do klatki schodowej, gdzie wchodzą inni mieszkańcy, poprzez ścianę i okna na klatce a skończywszy na drzwiach do mieszkania. Mnie jako matce nie chciały udzielić informacji, odnośnie wysokości pożyczki, bo obowiązuje RODO, ale one mogą wszystkich informować, że taka i taka osoba ma dług. Na tej naklejce jest podane imię i nazwisko i tylko kompletny laik ewentualnie małe dziecko nie domyśli się o co chodzi. Żerują na ludzkiej krzywdzie, nie życzę nikomu bratać się z Providentem, są gorsi od przedwojennego Żyda lichwiarza.

  • T
    T
    Tqwerty
    31.08.2022, 21:39

    Hej wszystkim,
    a czy to normalnie, ze jest prośba o weryfikacje dowodu zdjęciami na maila? I faktycznie po weryfikacji dowodu dostaje w ciągu 15 min pieniądze na konto?

  • M
    M
    Matt
    30.08.2022, 11:09

    Nie polecam, spłaciłem pożyczkę wcześniej mieli mi oddać prawie 400 zł kręcili przez 3 miesiące w końcu po moich przypomnieniach przyszła pani i oddała 200 bo mówiła że tak jej system pokazuje i reszty dalej nie mam coś chyba u nich ciężko z kasą:D

    • A
      A
      Alexander
      19.12.2022, 16:40

      Do sądu z nimi

  • M
    M
    Marzena
    24.08.2022, 02:22

    Witam wzięłam pożyczkę teraz 1 sierpnia roku 2022 na kwotę 15 tysięcy do ręki A do oddania mam 30 tysięcy i moje pytanie brzmi będę miała wygrana i jednak będę chciała ja spłacić wcześniej i moje pytanie brzmi czy lepiej wpierw zadz niech policzą odsetki do końca września bo wtedy ta nagrodę odbiorę (czyli za dwa miesiące)czy wpierw wpłacić im jak w umowie 30 tysięcy i czekać aż mi oddadzą czy lepiej nie ryzykować bo prowizji jedni piszą że nie oddawaja A drudzy że oddawaja pozdrawiam Marzena

    • J
      J
      Jolanta
      09.10.2022, 16:27

      Po pierwsze pisz poprawnie oddają a nie oddawają. Przy wcześniejszej spłacie kredytu zadzwoń do konsultanta który/a wyliczy kwotę do spłaty bez odsetek

    • M
      M
      Michał
      16.01.2023, 17:29

      Jak można się zgodzić na takie oprocentowanie…

  • K
    K
    Kornel
    28.07.2022, 19:59

    Serdecznie nie polecam brać pożyczki w tej firmie ponieważ pożyczyłem od nich 500zl a wyszło 860 nie wiem wogole dla czego to że jestem niepelnosprawny to nie znaczy że można oszukiwać klientów niepełnosprawnych.

    • r
      r
      rwodkiew09
      07.09.2022, 10:09

      A co było w umowie napisane zanim podpisałeś? Jaka kwota do spłaty?

  • R
    R
    Rudy
    27.06.2022, 16:53

    Najgorsza firma pożyczkowa jaka jak tylko może być na rynku. Nie polecam szkoda psucia sobie nerwów. Kto może niech pisze skargi na nich do rzecznika finansowego, i do UOKK.

Podobne artykuły
Sprawdź ofertę!