Rapida Money – opinie klientów i recenzja

rapida money logo
rapida money opinie

Na rynku pożyczek pozabankowych zdecydowanie wyróżnia się firma Rapida. Jest to jedyna działająca na terenie całej Polski firma, która udziela pożyczek z gwarantem. Rapida Money udziela najtańszych pożyczek ratalnych w sektorze firm pozabankowych. Niestety, z usług tego pożyczkodawcy mogą skorzystać jedynie osoby za których poręczy żyrant.

Sprawdź inne pożyczki ratalne
Sprawdź inne pożyczki ratalne
Złóż wniosek
Złóż wniosek

Rapida Money — nasza opinia

Trafiając na stronę internetową firmy Rapida Money w oczy rzuca się odmienność jej schematu. W przeciwieństwie do konkurencyjnych stron, jak takich jak Hapi Pożyczki, układ witryny jest nieco archaiczny. Brak nowoczesnych modyfikacji i postawienie na prosty układ witryny może jednak okazać się dla wielu zaletą i poprawić nawigację. Autorzy strony stawiają, oprócz klasycznego kalkulatora wartości pożyczki i wysokości odsetek, na wzbudzeniu zaufania u kredytobiorcy. Aby wzmocnić wiarygodność Rapida Money i zachęcić do zagłębienia się w jej ofertę przedstawiono opinie zadowolonych użytkowników. Usatysfakcjonowana klientka chwali za szybkie otrzymanie pożyczki na raty, a drugi mężczyzna pełniący tutaj rolę gwaranta chwali za brak zbędnych formalności. Rapida Money chwali się też wysokim poziomem zadowolonych klientów — przyzwoite 93%. Czy brytyjski gracz na polskim rynku usług pozabankowych faktycznie odznacza się tak interesującą ofertą?

Pożyczka w Rapida Money — jakie warunki należy spełnić?

Warunki, jakie należy spełnić, aby uzyskać kredyt o jakiejkolwiek wysokości, nie są zbyt wygórowane, jeśli nie liczyć gwaranta, który jest konieczny do uzyskania pożyczki. Wniosek może złożyć każdy, kto spełnia następujące warunki.

  • Ma żyranta, który poręczy za konsumenta i przyjmie na siebie ewentualny ciężar spłaty zobowiązania.
  • Ma nie mniej niż 18 lat oraz nie więcej niż 75 lat.
  • Nie zalega ze spłatą żadnych wcześniejszych pożyczek w Rapida Money.
  • Ma pełną zdolność do podejmowania czynności prawnych.
  • Mieszka na stałe na terenie Rzeczypospolitej Polski i jest jej obywatelem lub ma prawo do stałego pobytu.

Jeśli chodzi o gwaranta, czyli osobę, która poręcza za pożyczkobiorcę to musi spełnić następujące warunki.

  • Musi być pełnoletni (minimalnie 18 lat).
  • Musi posiadać dobrą historię kredytową.
  • Koniecznie musi posiadać także konto bankowe z dostępną historią rachunku.

Warunki pierwszej pożyczki

Pierwsza pożyczka może wynieść od 2,5 tysiąca złotych do nawet 25 tysięcy złotych. Termin spłaty może wynieść od 12 miesięcy (rok) do nawet 60 miesięcy (5 lat). Złożenie wniosku o uzyskanie pożyczki nie jest wyjątkowo trudne. Zanim jednak przejdzie się do wypełniania formularza musimy pamiętać, że obowiązkowe jest pozyskanie gwaranta. Jest on niezbędny podczas składania wniosku pożyczkowego, ponieważ żyrant również musi pokwitować odrębne dokumenty.

Gdy gwarant zakończy swoją część — wówczas można przejść do etapu wykazania i udowodnienia naszych (obu osób) miesięcznych wydatków oraz dochodów. W ten sposób pożyczkodawca będzie mógł mieć pewność, że zarówno my, jak i nasz gwarant (w awaryjnej sytuacji) będą wstanie spłacać na czas wszystkie określone w umowie raty pożyczki.

Co następnie? Telefon od konsultanta Rapida Money i odbycie krótkiej rozmowy telefonicznej z konsumentem i gwarantem. Jej cel to upewnienie się, że wszelkie formalności i dane, jakie dotychczas podano są prawdziwe. Po pomyślnym zakończeniu rozmowy wypłacane są środki do 60 godzin od czasu zakończenia rozmowy, która zamyka proces aplikacji.

Co ciekawe — środki finansowe w formie pożyczki, jakie są przyznawane pierw trafiają na rachunek gwaranta. Potem dopiero przekazuje on je nam. Rapida Money nie udziela pożyczek bez gwaranta!

Proces weryfikacji pożyczkobiorcy

Weryfikacja w Rapida Money przebiega na niestandardowych warunkach. Z racji istnienia wymogu posiadania gwaranta, weryfikacji w Biurze Informacji Kredytowej (BIK) zostanie poddany zarówno wnioskujący o pożyczkę, jak i towarzyszący mu żyrant. W przypadku tej drugiej osoby, Rapida może też niekiedy wystąpić z prośbą o dodatkowe zabezpieczenie jak np. nieruchomość.

Co opóźnia termin wypłaty pożyczki?

Istnieją okoliczności, wraz z którymi udzielenie pożyczki może okazać się problemem. Muszą wówczas nastąpić następujące przypadki.

  • Brak możliwości nawiązania kontaktu z klientem lub jego gwarantem.
  • Złożenie wniosku o pożyczkę na raty podczas weekendu lub w okresie dni ustawowych wolnych od pracy.
  • Konieczność dostarczenia dodatkowych dokumentów.

Kim może być gwarant i jaka jest jego odpowiedzialność?

Gwarantem może być każda osoba, która utrzymuje dobrą i długotrwałą relację z pożyczkobiorcą. Gwarantuje ona wówczas za niego, że będzie on w stanie zwrócić pożyczone pieniądze w terminie i bez opóźnień.

Wymagane cechy gwaranta:

  • Być osobą w wieku nie mniejszym niż 18 i nie większym niż 75 lat.
  • Brak problemów ze spłatą ewentualnych należnych zobowiązań bankom lub parabankom w przeszłości.

Gwarant nabywa odpowiedzialność za spłatę pożyczki, jeśli pożyczkobiorca nie jest w stanie regulować zaciągniętego zobowiązania w ustalonym terminie.

Zanim pożyczkobiorca zwróci się z prośbą o spłatę do gwaranta, pierw powinien poinformować o wszelkich wstępnych warunkach wiążących się z uzyskaniem tego statusu. Gwarant jest również informowany o wszelkich ustaleniach dokonanych z pożyczkobiorcą i uczestniczy w procesie wydawania decyzji o udzieleniu pożyczki do końca.

Wysokość pożyczki, raty i odsetki

Rapida Money nie przewiduje pierwszej pożyczki za darmo dla nowych klientów (bez opłat i odsetek). System naliczania opłat działa na zasadzie proporcjonalności i prezentuje się w następujący sposób.

Przykładowo, jeśli weźmiemy pożyczki o poniższych kwotach zapłacić będziemy musieli:

  • Pożyczka 5000 zł na 12 miesięcy, rata wyniesie 590, 72 zł.
  • Pożyczka 10 000 zł na 36 miesięcy, rata wyniesie 620,39 zł.

Minimalnie można pożyczyć 2500 złotych, a kolejne kwoty rosną co 5000 złotych aż do maksymalnej – 25 000 złotych. Terminy spłaty można dobrać na 12, 24, 36, 48 lub 60 miesięcy.

Podsumowanie

Zalety

  • Wysoka kwota pożyczki – do 25 tysięcy zł.
  • Długi okres spłaty – do 60 miesięcy.
  • Wsparcie finansowe oferowane osobom ze złą historią kredytową.

Wady

  • Konieczność wskazania poręczyciela (gwaranta).

Kontakt:

e-mail: czesc@rapidamoney.pl

tel.:  128 813 123

Złóż wniosek

Reprezentatywny przykład: pożyczasz 25000 zł na 48 miesięcy, płacąc 1028.57zł na miesiąc, całkowita kwota do zapłaty 49370.98 zł. Prowizja za udzielenie pożyczki: 17000 zł. Oprocentowanie stałe: 10%, RRSO: 46.1%.

Rapida Money – opinie klientów i recenzja
4.7 (94.29%) 7 głos[ów]
2019-04-26T11:55:07+02:0012.07.2018|Opinie o firmach pożyczkowych|
Dodaj komentarz

36 komentarzy

Sortuj: od najstarszych | od najnowszych

  1. Janusz.p 14 lipca 2018 at 17:47 - Odpowiedz

    Długo czekałem na sprawdzenie mojego wniosku po czym pożyczka nie została mi przyznana raczej nie polecam

  2. Marek 17 lipca 2018 at 09:11 - Odpowiedz

    dałem sie nabrać, wzielem od nich pieniądze i teraz bede spłacał ich do usranej śmierci, nic gorszego nie ma na świecie

  3. witek 18 lipca 2018 at 10:52 - Odpowiedz

    super że jest możliwość wzięcia większej kwoty, zwykle takie firmy oferują do max 10000 złotych, tu 25k

  4. kraasnal 4 sierpnia 2018 at 10:48 - Odpowiedz

    minimum 12 rat??? nie każdy chce się z pożyczką bujać aż 12 miesięcy…myślę, że atrakcyjnie byłoby np. 6 rat

  5. janka.s 1 września 2018 at 08:15 - Odpowiedz

    decyzja kredytowa w tempie ekspresowym a pieniadze na kocie miałam w kilka minut. Jestem bardzo zawodolona. Polecam wszystkim

  6. Lidia 19 września 2018 at 15:15 - Odpowiedz

    tak, a jak ja opóźnię się ratą to gwarant już nigdzie kredytu nie dostanie 🙁 a życie pisze różne scenariusze

  7. Stefan W 26 września 2018 at 14:58 - Odpowiedz

    Wypełniłem wniosek w niecałe pięć minut i szybko otrzymałem decyzję pozytywną.  Pieniądze po chwili były na moim koncie. Super! Polecam !

  8. Helenka 12 listopada 2018 at 14:39 - Odpowiedz

    Bardzo mi pomogli, tylko oni chceli dac mi kase na nowe auto. dziekuje bardzo. dzieki nim jezdze nową audicą.

  9. Ewa 28 listopada 2018 at 11:38 - Odpowiedz

    Decyzja może nie jest szybka jak w niektórych pożyczkowniach, ale przynajmniej można spłacać przez dłuższy okres czasu.

  10. Paula 12 grudnia 2018 at 12:15 - Odpowiedz

    kalkulator prosty, nie trzeba być maklerem żeby potrafić to obsłużyć. moim zdaniem każdy da radę….

  11. Tomek 3 stycznia 2019 at 10:29 - Odpowiedz

    Jakiś czas temu wziąłem pożyczkę w Rapidzie. Mój Gwarant, pomimo obaw, zgodził się poręczyć moje zobowiązanie. Spłacam je na bieżąco i nie mam żadnych problemów, mój Gwarant też nie. Polecam.

  12. Krzysiek 8 stycznia 2019 at 23:36 - Odpowiedz

    Polecam tą firmę pożyczkową. Można otrzymać pożyczkę nawet z zadłużeniem. Pieniądze dostęp się szybko. Jestem zadowolony

  13. Iwona O 6 lutego 2019 at 12:01 - Odpowiedz

    Radpisa MOney jest najlepsza. nie trzeba nawet miec duzych dochodów, wystarczy dowód. tak to ja lubie

  14. Kamil 20 lutego 2019 at 08:23 - Odpowiedz

    Polecam, raz miałem opóźnienie w spłacie raty i nie robili problemów.

    • Kamila_119 13 kwietnia 2019 at 13:07 - Odpowiedz

      Człowieku !!!! Po co ten Marketing szeptany ?????? jak nie robią problemów !!!! po co tak chrzanić i wciskać ludziom ciemnotę !!!! Mam właśnie siódmy dzień opóźnienia i przesłać ci informacje jaki od nich dostaje??? Jakie maile???? Jakie smsy????? To jest kryminal.

      • Adrian 16 kwietnia 2019 at 10:26

        Kamila_119

        Zgadzam się. Ostro popieprzona firma.

        3 dni spóźnienia i wysyłają takie kretyńskie wiadomości że szok.

        Oczywiście trzeba to olać bo nie można się wszystkim przejmować.

        Ludzie tam pracujący to skur… bez honoru.

        ODRADZAM Z DALA OD TEJ FIRMY!!! Najgorszy możliwy syf na rynku.

  15. maxxx 12 marca 2019 at 17:05 - Odpowiedz

    Przejrzyste warunki pożyczki, wszystko jest jasne i klarowne a kasa na koncie pojawia się bardzo szybko

  16. wooojek 18 marca 2019 at 02:38 - Odpowiedz

    Bardzo krótki okres spłaty, wymagają gwaranta, według mnie zbyt dużo formalności, aby dostać pieniądze. 

  17. Doma 5 kwietnia 2019 at 11:40 - Odpowiedz

    Uczciwa firma bez żadnych ukrytych haczyków. Pożyczka w dosłownie 5 minute na koncie a spłatę można rozłożyć na raty. polecam !!!

  18. Wiola 6 kwietnia 2019 at 01:11 - Odpowiedz

    Dno… Nie polecam.

    • Stanisław 8 kwietnia 2019 at 07:57 - Odpowiedz

      Skąd taka opinia?

    • Ziutek 20 maja 2019 at 13:43 - Odpowiedz

      Też się zastanawiam. Ja osobiście jestem zadowolony. Rapida udzieliła mi pożyczki pomimo nieciekawej historii kredytowej. Cały proces weryfikacyjny trwał chwilę, a środki na konto zostały wypłacone na drugi dzień.

  19. Kamila_119 13 kwietnia 2019 at 13:06 - Odpowiedz

    Absolutnie odradzam wszystkim jakikolwiek kontakt z tą instytucją !!! ludzie ! Nie bierzcie w tej firmie żadnych Pożyczek. Rapida money to ludzie bez skrupułów! Zero jakichkolwiek negocjacji nawet jeżeli opóźnisz się ze spłatą chociażby jeden dzień !!! Mam straszny problem zostałam z dzieckiem sama prosiłam o tydzień wydłużenia czasu spłaty i absolutnie nie zgodzili się. Pracują tam okropni nieczuli i nie ludzcy ludzie. Strasza, ponaglają To normalnie stalkerzy!!! Chrysta Panie w co ja sie wpieprzylam!!!!??? Takiej firmy za taką obsługę klienta powinny być karane ! Miałam pożyczki i w Providencie i w proficredit i w życiu nie miałam takiej sytuacji jak tutaj !!! Ludzie naprawdę zastanówcie się nad tym zanim weźmiecie pożyczkę w tej firmie jaką Kol wiek bo nie daj Boże coś się wam wydarzy i oni doprowadzą was do ciężkiej choroby, zapaści czy zawału!!!

  20. grzesiek 15 kwietnia 2019 at 10:39 - Odpowiedz

    Rapida money ? ludzie, nie wierzcie im, jak zadzwoniłem do nich po kase to oczywiscie, ze dadzą, że super ze dzwonię, a po pul roku było dlczaego nie oddaje, a skąd mam oddac jak nie mam?

  21. Paweł 16 kwietnia 2019 at 10:30 - Odpowiedz

    Odradzam!

    Maksymalnie chora i nie normalna firma.

    Poziom obsługi klienta DNO

    Na szczęście mam nagrywane rozmowy i pierwsze co sprawa trafiła do UOKiK a teraz wraz z kancelaria prawną wytoczyliśmy tej śmiesznej firemce pozew z powództwa cywilnego.

    Śmiech na sali!
    Z dala od tych bandziorów!

  22. Janusz 17 kwietnia 2019 at 11:33 - Odpowiedz

    Nie polecam tej firmy!!! Zastraszania, groźby, szantaże i mnie i gwaranta. Miliony smsów, ciągłe telefony. Ludzie mają rózne problemy i różnie w życiu się zdarza! ale zeby za 2-3 dni obsunięcia z płatnościa takie cyrki!? To jest jakaś mafia. Okropni ludzie. Dzisiaj idę do prawnika i nie pozwolę sobie na takie traktowanie. Mało zawału serca nie dostałem jak mnie mój gwarant zaczął obrzucac ze poręczył a nie spłacam. a ja po prostu byłem w szpitalu… SZOK i nie dowierzanie!!!!! NIE NIE NIE NIE NIE NIE BIERZCIE U NICH KASY. BEDZIECIE ZALOWAC…

  23. Łukasz 19 kwietnia 2019 at 11:02 - Odpowiedz

    ODRADZAM!

    SYF, DNO I MAFIA!

    2 DNI obsunięcia w spłacie i cyrki na tak niskim poziomie że to SZOK!

    Miliony SMS-ów, Ciągłe groźby, w kółko jakiś problem!

    Z DALA OD TYCH ZŁODZIEI!

  24. dorota przestrzega 4 maja 2019 at 08:12 - Odpowiedz

    To aż śmieszne, że oni jeszcze są na rynku! Jeśli pragniesz mieć problemy, skorzystaj z ich oferty i zapożycz się! Nie ma szans zebyś nie żałował!
    Stwarzają okazję szybkiej pożyczki. Potem zaczynają się same problemy!
    Chcesz problemów i niepotrzebnego stresu? Zgłoś sie do nich. Masz szanse poznać “pomoc” z innej strony”!
    Omijaj szerokim łukiem. Szybka pożyczka i mnóstwo komplikacji po jej pobraniu.

  25. Karolina 19 maja 2019 at 11:46 - Odpowiedz

    Jestem bardzo zadowolona z usług tej firmy. Nie ma problemu z wypłaceniem pieniędzy a na plus działa to, że nie boją się udzielić pożyczki osobie, która już negatywną historię kredytową. Polecam.

  26. Karina 21 maja 2019 at 17:06 - Odpowiedz

    Myślę, że każdy ma szansę na pożyczkę w Rapidzie. Ja dostałam, a nie mam stałego dochodu.

1 2 | Następna >