Zonda/Bitbay – opinie klientów i recenzja

Siedziba firmy

Adres:

Dane kontaktowe

Dane firmy

Na świecie jest ponad 300 profesjonalnych giełd kryptowalut. Jednak, gdy chcemy kupić Bitcoina czy Ethereum za złotówki, wybór staje się bardzo ograniczony. W takim przypadku może pomóc Zonda (jeszcze do niedawna BitBay), największa polska giełda kryptowalut. Jakie opinie ma ta platforma i czy warto z niej skorzystać? Sprawdźmy.

8 listopada 2021 popularny BitBay przemianował się na Zondę, czemu towarzyszyła spora akcja marketingowa. Ten ruch był potwierdzeniem szeroko zakrojonych planów ekspansji we współpracy z amerykańskim inwestorem.

Wszystko jednak zaczęło się nie gdzie indziej, ale na naszym podwórku, dokładnie w 2014 roku. Możemy więc uznać Zondę za największą giełdę kryptowalut z „polskim rodowodem”.

Krótka historia Zondy

Jak to zwykle bywa – najpierw mieliśmy do czynienia z niewielką platformą, wokół której skupiona była grupa entuzjastów Bitcoina. W tej chwili Zonda ma ponad milion użytkowników i plany na rozwój m.in. w Kanadzie. 1 Ta platforma (jeszcze jako giełda BitBay) nie miała jednak łatwych początków. W 2018 została wpisana na Listę Ostrzeżeń Publicznych KNF, co spowodowało jej przenosiny na Maltę, a następnie do Estonii.

Aktualnie działa zgodnie z estońskimi regulacjami, choć spółka córka Zondy, BitBay Cash ma status małej instytucji płatniczej KNF, co świadczyłoby o tym, że nasz regulator nie ocenia już działalności tej giełdy kryptowalut tak surowo.

Niepokojące jest to, że po przemianowaniu BitBay na Zondę zaczęła spadać płynność na tej giełdzie (czyli zawieranych jest mniej transakcji), co może wskazywać na okresowy spadek zaufania użytkowników.

Zonda - kursy walut
Kiedyś BitBay, teraz Zonda. Wygląd witryny po zmianie nazwy. Źródło: zondaglobal.com/pl/kurs-walut

Czy Zonda jest bezpieczna?

Nie oznacza to jednak wcale tego, że po rebrandingu Zonda stała się potencjalnie niebezpiecznym miejscem do wymiany kryptowalut. Spełnia przecież wymogi: Know Your Customer (KYC) i Anti Money Laundering (AML) oraz działa zgodnie z restrykcyjnymi estońskimi regulacjami.

Dla większego bezpieczeństwa warto stosować podwójną autoryzację podczas logowania, np. z wykorzystaniem Google Authenticator. Kierujmy się również złotą zasadą, aby swoje kryptowaluty trzymać na zewnętrznym portfelu, najlepiej w formie fizycznej, a nie na giełdzie. Uchroni nas to przed utratą wirtualnych walut w przypadku wycieku danych.

Jeśli posiadaliśmy konto na giełdzie BitBay, nasz rachunek został automatycznie przepisany na Zondę. Zmiany na platformie po rebrandingu były raczej kosmetyczne.

Zonda – Opinie użytkowników

Zonda spotyka się za bardzo różnymi opiniami. Chwalona jest za możliwość dokonywania wpłat i wypłat w złotówkach, wygodną platformę wymiany krypto czy język obsługi w języku polskim.

Z drugiej strony – Zonda krytykowana jest za wysokie prowizje i kursy (szczególnie na mniej popularnych kryptowalutach) oraz narastające kłopoty z wypłatą środków. Pamiętajmy jednak, że często giełda w celu wypłaty pieniędzy wymaga np. wyciągu z konta czy naszej umowy z pracodawcą, nie dlatego, aby utrudnić nam życie, czy handlować naszymi danymi.

Zonda stosuje taką gęstą weryfikację z powodu europejskiej regulacji KYC (Know Your Customer), która ma przeciwdziałać oszustwom czy wyłudzaniu pieniędzy. Dobrze by było, aby Zonda utrzymała w tym względzie poprawną politykę informacyjną i odpowiadała na każde pytanie zmartwionych inwestorów.

Chwilowy brak możliwości wypłaty swoich środków to bardzo stresujące doświadczenie, dlatego obsługa klienta powinna dokładać wszelkich starań, aby skutecznie przeprowadzić każdego użytkownika przez tę niedogodność. Według opinii niektórych użytkowników nie zawsze zachowywane są takie standardy.

Choć Zonda jest bardzo znana w naszym kraju, w ogólnoświatowym rankingu giełd kryptowalut, prowadzonym na portalu coinmarketcap.com/ zajmuje dalekie 167 miejsca na 311 branych pod uwagę podmiotów (stan na 24.01.2022). Na wyższe miejsce nie pozwala m.in. zbyt niska płynność, czyli za mały wolumen transakcji w ciągu doby. Obrót na Zondzie wynosi około 100 milionów złotych dziennie, na większych giełdach są to grube miliardy.

Dostępna oferta w Zonda

Jak każda szanująca się giełda, Zonda udostępnia możliwość handlu naprawdę wieloma kryptowalutami. Od najpopularniejszego Bitcoina, przez Altcoiny w rodzaju DogeCoina, LiteCoina, Cardano czy Bitcoin Cash. Pamiętajmy jednak, że płynność na mniej znanych krypto jest naprawdę niewielka, stąd spread między kupnem a sprzedażą waluty może nie być zbyt atrakcyjny.

Lista najpopularniejszych kryptowalut w Zonda
Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Tether (USDT)
Terra Luna (LUNA)
XRP (XRP)
(źródło: zondaglobal.com/pl/kurs-walut)

Poza samą opcją handlu kryptowalutami w ramach poszczególnych par, mamy dostęp do czterech walut fiducjarnych (waluty FIAT), czyli tradycyjnych złotówek, funtów, euro i dolarów. Dzięki możliwości wejścia w inwestycję z wykorzystaniem przelewu ze swojego konta w złotówkach, Zonda polecana jest szczególnie początkującym, których nie zrażają mniej atrakcyjne kursy, niż te, które proponuje np. globalna giełda Binance. 


Przy okazji skorzystaj z kalkulatora kryptowalut i zobacz jaki kurs mają najpopularniejsze coiny!


Giełda kryptowalut Zonda – jak założyć konto?

Założenie konta na Zondzie należy do szybkich operacji, większe trudności może sprawić za to weryfikacja, na której akceptację poczekamy kilka dni roboczych.

Aby założyć konto, wystarczy podać:

  • swojego maila,
  • wybrać login, hasło, PIN, kraj pochodzenia i preferowaną walutę transakcji.
  • zdecydować się na typ konta. U tego dostawcy możemy handlować jako osoba indywidualna lub firma.

Nie potrwa to dłużej niż 5 minut. Samo założenie konta niewiele nam jednak daje, ponieważ bez weryfikacji, niemożliwy będzie handel na giełdzie Zonda.

Weryfikacja konta na Zonda

Aby zweryfikować konto, potrzebne jest:

  • Uzupełnienie danych osobowych.
  • Przesłanie zdjęć dwóch stron dowodu oraz naszego selfie wraz z dowodem.
  • Wgranie dokumentu, który potwierdzi nasz adres zamieszkania. Może być to niedawny rachunek za prąd, umowa z bankiem, pismo urzędowe czy wyciąg z banku.
  • Wypełnienie ankiety AML (Anti Money Laundering).

Jak już wspominaliśmy – tak skrupulatna weryfikacja jest efektem ścisłych regulacji. Lepiej jednak ją przejść, niż szukać szczęścia na nieregulowanym rynku kryptowalut. Inwestowanie na małych, podejrzanych giełdach to proszenie się o kłopoty! Działają one często na scamerskiej zasadzie kumulowania wpłat z depozytów, aby kiedyś z nimi zniknąć.

Jak wpłacić/wypłacić środki w Zonda?

Zonda proponuje następujące formy wpłaty i wypłaty pieniędzy.

Wpłaty na Zonda BitBay:

  1. Przelew bankowy.
  2. Karta płatnicza.

Warto zaznaczyć, że ta pierwsza opcja jest darmowa, wpłata przy pomocy karty płatniczej wiąże się z prowizją wynoszącą aż 2,99%.

Wypłaty na Zonda BitBay:

  1. Przelew na konto,
  2. Wypłata na kartę płatniczą.
  3. Wypłata na poczcie,
  4. Przelew na kartę ZEN.
  5. Wypłata z bankomatu.

Najtańszymi opcjami są: przelew na nasz rachunek bankowy (6 zł) oraz skorzystanie z karty ZEN (1% od transakcji, wypłata na poczcie także obciążona jest prowizją w wysokości 1%, jednak minimalna prowizji to aż 20 złotych).

Zonda – opłaty i prowizje

Na Zondzie darmowe jest:

  • otworzenie konta,
  • prowadzenie konta,
  • wpłata środków przelewem bankowym w każdej z walut FIAT (pamiętajmy, że opłata może się pojawić po stronie banku),
  • wpłata wszystkich krypto,
  • wymianę BTC (Bitcon) i ETH (Ethereum) na inne krypto (jako sprzedający).

W Zonda zapłacimy za to za:

  • wpłatę walut FIAT przy pomocy karty płatniczej,
  • wypłatę walut FIAT (niezależnie od wybranej metody, zawsze jest to płatne),
  • wypłatę krypto z giełdy (np. na nasz fizyczny, zewnętrzny portfel),
  • wymianę krypto na krypto (prowizję płaci tylko taker, czyli kupujący. Prowizja wynosi 0,1%),
  • wymianę z wykorzystaniem FIAT (sprzedający płaci prowizję od 0,17 do 0,3%, a kupujący od 0,25 do 0,43%).

Interesujesz się inwestowaniem? Poznaj nasz ranking kont maklerskich:

Ostatnia aktualizacja: 12 Stycznia 2023
XTB konto Standard
zmienna
? Dostępne kontrakty CFD na obligacje USA, koszty uzależnione od wybranego instrumentu
Prowizja od obrotu obligacjami
0%
? 0% prowizji do miesięcznego obrotu 100 000 EUR. Transakcje powyżej tego limitu zostaną obciążone prowizją w wysokości 0,2% (min. 10EUR).
Prowizja od obrotu akcjami
0€ lub 10€
? 0 zł przy otwarciu min.1 transakcji na 365 dni lub braku środków na koncie, jak nie
Prowadzenie konta
» SPRAWDŹ «
Dodaj do porównania
Usuń z porównania
Konto maklerskie
-
0% lub 0,19%
? 0 zł prowizji na zagranicznych giełdach 0,19% lub min. 5 zł prowizji na GPW
Prowizja od obrotu akcjami
0zł
? Jedyna opłata za rachunek może pojawić się przypadku gdy na rachunku nie będzie żadnej aktywności przez 12 kolejnych miesięcy. Wtedy opłata za prowadzenie rachunku wynosić będzie 9 PLN miesięcznie.
Prowadzenie konta
» SPRAWDŹ «
Dodaj do porównania
Usuń z porównania
eToro - Konto Inwestycyjne
-
Indywidualnie
? (tylko dla klientów eToro Europe Ltd oraz eToro UK Ltd i nie ma zastosowania do krótkich lub lewarowanych transakcji na akcjach)
Prowizja od obrotu akcjami
Zmienne
? Możesz dołączyć do eToro za darmo - każdy zarejestrowany użytkownik otrzymuje bezpłatny rachunek demonstracyjny na kwotę 100 000 USD. Jak wszystkie platformy internetowe, eToro pobiera jednak różne spready i opłaty za niektóre transakcje i wypłaty.
Prowadzenie konta
» SPRAWDŹ «
Dodaj do porównania
Usuń z porównania

79% rachunków detalicznych CFD odnotowuje straty

Oferowane instrumenty finansowe, zwłaszcza z dźwignią, niosą ryzyko strat przekraczających zainwestowany kapitał.

Nasza opinia o Zonda (dawniej BitBay)

Giełdy kryptowalut zawsze będą wywoływały spore emocje. M.in. ze względu na brak jednolitych regulacji, spekulacyjny charakter wirtualnych walut czy wiele scamerskich projektów w tym biznesie, które psują opinie całej branży.

Ze względu na rozgrzany charakter tych dyskusji, warto wszelkie pozytywne i negatywne opinie np. na temat Zondy dzielić na pół i ślepo się nimi nie kierować. Jedno jest pewne – ta giełda pozwala początkującym inwestorom z naszego kraju zacząć swoją przygodę z kryptowalutami z wykorzystaniem zgromadzonych w złotówkach oszczędności.

Na plus Zondy przemawia także 8-letnie doświadczenie (pokazujące, że to stabilny projekt), wygodna platforma czy możliwość handlu ETH (dla makera i takera) bez prowizji.

Profesjonalni inwestorzy raczej ominą tę giełdę z powodu niskiej płynności (a tym samym nieatrakcyjnym kursom) oraz wybiórczo działającej obsłudze klienta. Najlepsza giełda kryptowalut to wciąż raczej globalny Binance.

Zalety i wady Zonda

Użytkownicy giełd kryptowalut pozostawiają zwykle bardzo surowe opinie na ich temat. Wynika to z samego charakteru inwestycji w kryptowaluty — duże ryzyko połączone jest tu z ogromną zmiennością nastrojów na rynku. Tłumaczy to poniekąd, dlaczego łatwiej znaleźć np. negatywne opinie o Zonda. A przecież platforma ma swoje mocne strony.

Zalety Zonda:

  • dobra giełda kryptowalut dla początkujących inwestorów,
  • obsługa w języku polskim,
  • możliwość kupna walut za PLN, EUR, USD, GBP,
  • Zonda udostępnia na stronie kursy kryptowalut,
  • darmowe konto, wpłaty wszystkich kryptowalut,
  • wysoka płynność głównych walut.

Natomiast obok tych zalet, klienci Zonda wskazują na wady, które warto mieć na uwadze.

Wady Zonda:

  • dosyć drogi kurs wymiany kryptowalut,
  • mniej popularne kryptowaluty cechuje niska płynność,
  • duże prowizje za wypłaty,
  • brak możliwości przetestowania giełdy za pomocą konta demo.

Inni klienci wskazują jako wadę długi czas oczekiwania na środki i męczącą weryfikację – jest to jednak wynik dbałości o realizację wymogów unijnych.

Źródła:

1. https://prnews.pl/zonda-otrzymala-licencje-w-kanadzie-463021

2. https://www.knf.gov.pl/dla_konsumenta/ostrzezenia_publiczne?warningName=bitbay&warningTypeId=all

Komentarze (63)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • A
    A
    Adam
    08.02.2022, 02:47

    Blokują wpłaty, oszukują odradzam uwaga na nich naprawdę przestrzegam przed korzystaniem.z giełdy.

    • Z
      Z
      Zonda Global
      26.10.2022, 11:55

      Jeżeli masz problemy z wypłatą czy zablokowanymi środkami skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta. Sprawdzimy i pomożemy.

  • D
    D
    Dawid
    08.03.2022, 21:38

    Korzystałem z BitBay / Zonda przez ponad 2 lata. Dwa razy niespodziewanie zablokowali mi konto. Za drugim razem domagali się PITów i wyciągów ze wszystkich transakcji na moim koncie osobistym przez 2 te ponad 2 lata. Odradzam korzystanie z tego portalu! Zabierzcie od nich swoje pieniądze. Gdy je blokują wypowiadajcie umowy.

    • A
      A
      Arturoo
      10.03.2022, 10:51

      Witaj mam ten sam problem. Blokują kasę na koncie 50k. Od października tamtego roku wyciągają wszystkie dokumenty typu pit, rozliczenie skarbowe, wpłaty gotówkowe na konto. Czy jeśli wypowiem im umowę oddadzą kasę?

    • J
      J
      Jurek
      18.03.2022, 18:18

      Nam z wypłata pomogła szybko jedna kancelaria. Działajcie zanim będzie za późno!!!! Zostawiam namiar-881501751.

    • M
      M
      Marcin
      22.10.2022, 08:00

      Witam zablokowali mi konto i chcieli potwierdzić skąd mam pieniądze, wysłałem kilka razy wszystko dokumenty, pity, przelewy, itd i nic rozmowa jak z botami w kółko to samo, konto działa ale wypłaty zablokowane, przestrzegam¡!!!!!!!!!!!! Zwijające szmal puki możecie w opiniach wiele ludzi ma tak samo, wyczytałem że trzeba napisać na suport REZYGNACJE Z UMOWY i udało się zlikwidowali konto i środki wysłali na moje konto, up kamień z serca walczyłem około pół roku. ZABIERAJCIE FORSĘ i jeszcze jedno zonda to nie bitbay, bitbay został sprzedany to spółka amerykańska i nic ich nie wiąże z bitbay i pomyscie dlaczego giełda sie nie rozwija 🤔🤔🤔.

  • A
    A
    Alex
    28.02.2022, 16:33

    Najgorsza ..ale to najgorsza giełda. Wpłacić kasę nie jest problem. Miałem ponad 100k. Gdy chciałem wypłacić jakieś wymyślanie z przed kilku lat z banku dokumenty dowody wpłat. Skąd kasa itp. nawet znajomy mi jakieś grosze przlelw pytali skąd. Potem. Znów z innych banków dokumenty. Po prostu miesiąc pisania z nimi prawie codziennie . Dziś wyplacilem od tych zlodziei swoją kasę. Omijać z daleka.

    • D
      D
      DF
      30.09.2022, 12:11

      Po prostu przebyles jakims cudem weryfikacje do konca? Czy tez dopiero kancelaria podzialala?

    • Z
      Z
      Zonda Global
      26.10.2022, 11:51

      Nasze działania podejmowane są ze względu na wymogi wynikające z regulacji AML. W przypadku, gdy dokumentacja jest niewystarczająca, możemy poprosić o uzupełnienie jej, przez co proces weryfikacji może być wydłużony.

  • 2
    2
    2470
    12.01.2023, 22:00

    Koniec rynku NEU więc trzeba wypłacić …ale… mając zdywersyfikowane środki w tej krypto miałem 300 NEU a tu prowizję ustawili na 500 NEU. Czuję się jakby mnie okradli bo nie mam szans przy takiej prowizji wypłacić moich środków, a ilu jest takich jak ja? Zonda się nieźle tu wzbogaci.

    • Z
      Z
      Zonda Global
      17.01.2023, 14:09

      Nasze prowizje ustalane są w taki sposób, aby zapewnić środkom płynność. O wycofaniu waluty informujemy naszych użytkowników wcześniej, aby mogli oni sprzedać daną walutę. W razie problemów zachęcamy do kontaktu z naszą obsługą klienta.

  • K
    K
    Kris
    10.01.2023, 20:37

    Przechodziłem ostatnio weryfikację źródła. Jest ona długa, męcząca, ale przy współpracy z konsultantem udało mi się wszystko załatwić. Konto działa bez problemów.

  • b
    b
    bb
    12.12.2022, 14:28

    UWAGA, BLOKUJĄ ŚRODKI ALE WPŁACAĆ DALEJ MOŻESZ, OSTATNIO BLOKUJĄ TEŻ WYPŁATY, CHYBA WIADOMO O CO CHODZI? SCAM

    • Z
      Z
      Zonda Global
      14.12.2022, 20:22

      Zonda jest regulowaną giełdą, posiadającą estońską licencję “Providing a virtual currency service”. Nasze działania podejmowane są ze względu na wymogi wynikające z regulacji AML. Skontaktuj się z naszą obsługą klienta, a pomożemy Ci rozwiązać problem.

  • A
    A
    Anon
    07.12.2022, 08:41

    Giełda działa prawidłowo, przy weryfikacjach nie miałem problemu.

  • C
    C
    Cryptoking
    17.11.2022, 14:21

    Problem rozwiązany, pozdrawiam Andrzeja!

  • c
    c
    co_za_polityka
    11.11.2022, 09:27

    Pytanie do Zondy – skoro jesteście świętsi od papieża, to dlaczego nie pytacie o pochodzenie środków przy wpłacie? Dlaczego dajecie ludziom wejść w to bagno i tam utknąć? Jak ktoś wpłaca kasę, to nie musicie znać jej pochodzenia, a przy wypłacie nagle warto? Przecieć krypto w przeciwieństwie do waluty tradycyjnej nie mogło wziąć się z powietrza – musiało być albo wykopane, albo kupione – czasem na nieszczęście delikwenta – u was.

    • Z
      Z
      Zonda Global
      14.11.2022, 14:57

      To podejście wypracowane dobrą praktyką. Ogromna większość klientów woli mieć możliwość dysponowania swoimi środkami zaraz po wpłacie a kwestie związane z weryfikacją pozostawić na moment realizacji wypłaty poza giełdę. Nie jest to jednak regułą.
      W razie pytań zalecamy kontakt z naszą obsługą klienta.

  • K
    K
    Kamil
    04.11.2022, 21:26

    To jest SCUM . Omijać szerokim łukiem, niech to w końcu zginie

    • Z
      Z
      Zonda Global
      07.11.2022, 20:42

      Chętnie wysłuchamy przyczyny Twojej opinii, abyśmy mogli cały czas zmieniać się na lepsze. Skontaktuj się z naszą obsługą klienta.

Podobne artykuły