Provident – opinie klientów i recenzja

Nasza ocena
5.0
Ocena użytkowników
4.0
Zobacz opinie użytkowników
Wymagania
Konto w banku
Status osoby fizycznej
Maks. pierwsza pożyczka
500 - 20 000 zł
Złóż wniosek w Provident

Zalety i wady firmy Provident

Zalety
  • Firma o ugruntowanej i wiarygodnej pozycji na rynku
  • Szybka decyzja pożyczkowa
  • Opcja tzw. Okresowej Przerwy w Spłacie - klient może odroczyć termin spłaty ratybez podania przyczyny
Wady
  • Pożyczkodawca sprawdza klientów w bazach: BIK, BIG “InfoMonitor”
  • Dosyć wysokie odsetki w pożyczce ratalnej
  • Szczegóły oferty podawane są po wypełnieniu wniosku

Siedziba firmy

Adres:

Provident Polska S.A.

Inflancka 4A

00-189 Warszawa

Dane kontaktowe

Dane firmy

Kapitał zakładowy: 879000000 PLN
KRS: 0000009389
NIP: 5251571292
REGON: 011994880
Metoda wypłatyprzelew na konto
Oprocentowanie0 %
Wymagane konto bankoweTak
Kwota500 - 20 000 zł
RRSO19,75 %
? dla oferty Samoobsługowa PRO
Okres spłaty12 - 36 miesięcy
Maks. pierwsza pożyczka500 - 20 000 zł
Maks. kolejna pożyczka20000 zł
Godziny pracy w sobotę24/7
Godziny pracy w niedziele24/7
Wiek pożyczkobiorcy18 - 80 lat
Pierwsza pożyczka gratisNie
Sposób weryfikacjiprzelew 1 zł
Czas wypłaty15 minut

Oferta produktowa „Pożyczka Samoobsługowa PRO” trwa od 01.06.2022 r. i dotyczy pożyczki oferowanej przez Internet spłacanej w 12, 18, 24 lub 36 miesięcznych ratach o całkowitej kwocie pożyczki od 500 zł do 15 000 zł. Warunkiem udzielenia pożyczki jest pozytywny wynik oceny zdolności kredytowej konsumenta. Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 19,75%, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów) 5000 zł, całkowita kwota do zapłaty 6000 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu 1000 zł (w tym: prowizja 480 zł, opłata przygotowawcza 40 zł, opłata za elastyczny plan spłat 480 zł, odsetki 0 zł), 24 równe raty miesięczne w wysokości 250 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 16.11.2022 na reprezentatywnym przykładzie „Pożyczki Samoobsługowej PRO”.

Provident pożyczka samoobsługowa

Firmy Provident nie trzeba nikomu przedstawiać. Pożyczkodawca należy do międzynarodowej grupy finansowej IPF, czyli International Personal Finance. Działa nieprzerwanie od 1996 roku. Przez ten czas firma zdążył sobie wyrobić opinię solidnej firmy pożyczkowej. Provident i jego pożyczki udzielane przez przedstawicieli, są dla wielu symbolem tradycyjnych pożyczek pozabankowych. Firma przystosowuje się jednak do zmieniającego się rynku i oprócz pożyczek w domu, oferuje także również pożyczki samoobsługowe, które dostępne są w 100% przez internet na dowód osobisty, bez żadnych formalności. Maksymalna kwota pożyczki to 20 000 złotych na 48 miesięcy.

Ogromnym plusem pożyczki samoobsługowej jest to, że może być ona całkowicie za darmo. Chociaż podczas składania wniosku można wybrać minimalny czas spłaty na 3 miesiące, to w regulaminie jest zapis, który mówi, że w przypadku całkowitej spłaty pożyczki przed pierwszą ratą, nie poniesiesz żadnych opłat. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć w § 6 punkt 4  umowy pożyczki samoobsługowej Provident.

Oprócz tego pożyczka samoobsługowa w Providencie charakteryzuje się automatycznym system rozpatrywania wniosków (bez udziału konsultanta). Wnioski są rozpatrywane a pożyczki wypłacane 24 godziny na dobę, przez cały tydzień, także w weekendy.

Reklama pożyczka Provident

Jakie warunki należy spełnić, aby skorzystać z pożyczki od Providenta?

O pożyczkę w Providencie może wnioskować każdy, kto ukończył 18 lat, ma polskie obywatelstwo, ma osobisty rachunek bankowy oraz telefon komórkowy. Ostatnim warunkiem, jaki musisz spełnić chcąc ubiegać się o pożyczkę jest stały dochód. Provident nie będzie weryfikować podanych przez Ciebie informacji u pracodawcy. Wystarczą mu dane, które podasz we wniosku.

Pierwsza pożyczka na 30 dni gratis w Providencie

Wiele osób jest zaskoczonych, kiedy dowiadują się, że pierwszą pożyczkę samoobsługową można mieć za darmo. Informację o tym trudno znaleźć na stronie, a szkoda, bo z pewnością skorzystałoby więcej osób. Promocja dotyczy pożyczki samoobsługowej, którą można spłacać od 3 do 24 miesięcy. Maksymalna kwota tej pożyczki to nawet 20 tysięcy złotych. Jak więc możesz nie zapłacić odsetek i prowizji za tę kwotę? Otóż wystarczy, że zwrócisz w całości pożyczoną kwotę przed terminem spłaty pierwszej raty. Zazwyczaj jest to 30 lub 60 dni (w przypadku wyboru przesunięcia pierwszej spłaty). Zweryfikowałem tę promocję.

Przykładowy proces wygląda następująco:

Weź pożyczkę w Providencie
  1. bierzesz 7 000 zł pożyczki na 12 miesięcy (jeśli zawrzesz umowę 9 kwietnia, to termin spłaty pierwszej raty przypadnie na 9 maja),
  2. spłacasz w całości pożyczkę maksymalnie 8 maja (dzień przed pierwszą ratą),
  3. cieszysz się pożyczką za darmo.

W sposób bardziej formalny opisuje to paragraf 6, punkt 4 umowy pożyczki samoobsługowej:

4. W przypadku spłaty przez Klienta równowartości Całkowitej kwoty pożyczki w jednej lub kilku płatnościach w terminie do dnia spłaty pierwszej, miesięcznej raty pożyczki określonej Umową: (a) uznaje się, że Klient dokonał całkowitej spłaty pożyczki; (b) Całkowity koszt pożyczki ulega pomniejszeniu o: wysokość należnych Prowizji oraz Odsetek naliczonych do tego dnia spłaty; oraz Prowizji i Odsetek, które dotyczą okresu po dniu spłaty; (c) zapłacone przez Klienta w ramach pierwszej, miesięcznej raty pożyczki Prowizja i Odsetki zostają zaliczone na poczet spłaty Całkowitej kwoty pożyczki. Powyższe uprawnienie przysługuje Klientowi niezależnie obok posiadanego przez Klienta ustawowego prawa spłaty pożyczki przed terminem opisanego w § 6 ust. 1 – 3 Umowy i w art. 48 – 52 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim.

Poniżej znajdziesz przykład pożyczki w kwocie 2 000 złotych bez żadnych kosztów. Data zawarcia umowy to 05.01, a spłaty – 09.02. Oznacza to, że minął niż miesiąc. Pożyczkę tę mogłeś otrzymać za darmo dzięki temu, że przy składaniu wniosku zaznaczyłeś opcję o opóźnieniu pierwszej spłaty o miesiąc.

Pożyczka wynajmowana w Provident do 4000 zł

W połowie 2020 roku oferta firmy pożyczkowej Provident została urozmaicona o nowy, atrakcyjny produkt będący nietypową odmianą pożyczki ratalnej. Jak działa? To proste – przedstawiamy najważniejsze detale na temat pożyczki wynajmowanej.

Pożyczkę można uzyskać na minimalną kwotę wynoszącą już 500 złotych, a maksymalnie – nawet 4000 złotych. Udzielana jest ona na 5 miesięcy, jednak nie spłacamy jej w formie comiesięcznych rat – zobowiązanie należy uregulować dopiero po 5 miesiącach, jako jednolitą ratę w ostatnim miesiącu.

Pożyczka wynajmowana jest możliwa do uzyskania bez potrzeby wychodzenia z domu – wystarczy wypełnić krótki formularz na stronie internetowej Provident, po czym niezwłocznie skontaktuje się z nami biuro obsługi klienta pożyczkodawcy. Zapytani zostaniemy wówczas o oczekiwaną kwotę pożyczki, a także przeprowadzona zostanie szybka weryfikacja.

W przypadku wydania pozytywnej decyzji dotyczącej przyznania pożyczki, Provident umożliwia nam dwa sposoby wypłaty środków w zależności od indywidualnego uznania – za pomocą gotówki lub przelewem prosto na nasze konto bankowe.

Pożyczka na 48 miesięcy

Nowością w ofercie firmy jest natomiast pożyczka długoterminowa rozłożona aż na 48 miesięcy (4 lata). Jak o nią wnioskować? Wystarczy, że przejdziemy do zakładki (na stronie provident.pl) —> Pożyczka przez internet i wśród dostępnych propozycji zdecydujemy się na długoterminowy plan, czyli właśnie pożyczkę na 48 miesięcy.

Wnioskować możemy o kwoty w przedziale od 5 tys. do maksymalnie 20 tys. zł. RRSO wynosi 19,98%. Gotówkę otrzymamy szybkim przelewem na konto.

Reklama Provident
Reklama Provident – kliknij, by przejść na stronę pożyczkodawcy

Czy Provident sprawdza BIK BIG KRD i inne bazy?

Z oferty Providenta mogą skorzystać też osoby ze złą przeszłością kredytową i takie, które miały problemy ze spłatą poprzednich zobowiązań. Provident nie sprawdza bazy BIK. Dzięki temu więcej osób może skorzystać z oferty. Wnioskodawca weryfikowany jest jedynie w bazie BIG.

Koszty pożyczki i wysokość rat w Providencie

Jak prezentują się koszty pożyczki na raty w Providencie? Jeśli szukasz najtańszej firmy, to powinieneś sprawdzić krótkie zestawienie znajdujące się poniżej. Provident co prawda nie wypada w nim najlepiej, stara się jednak konkurować w nieco innych kategoriach. Mimo tego, że pożyczka jest może trochę droższa od pozostałych, to możesz ją dostać bez sprawdzania baz BIK. Plusem Providenta jest również to, że nie wymaga zaświadczeń od pracodawcy.

Porównanie pożyczek ratalnych na kwotę 5 000 zł, z okresem spłaty 12 miesięcy:

  1. Provident – całkowita kwota do spłaty: 7 938 zł, miesięczna rata 661 zł zł
  2. Aasa Polska – całkowita kwota do spłaty: 8 106 zł, miesięczna rata 675 zł
  3. Wonga ratalna – całkowita kwota do spłaty: 6 250 zł, miesięczna rata 520 zł
  4. Ferratum – całkowita kwota do spłaty: 8 019 zł, miesięczna rata 668 zł
  5. Hapi Pożyczki – całkowita kwota do spłaty: 5 600 zł, miesięczna rata 466 zł
  6. Monedo Now – Całkowita kwora do spłaty:  7 156.62 zł, miesięczna rata 569 zł

Sprawdź również inne pożyczki jak Provident!

Przedłużenie spłaty pożyczki

W Providencie możliwe jest przesunięcie spłaty pożyczki. Poniżej przedstawione są warunki. Każde jedno przesunięcie spłaty to jeden miesiąc.

  • na Twoim koncie muszą być odnotowane przynajmniej trzy wpłaty rat, z których każda jest równa co najmniej jednej pełnej racie pożyczki;
  • Twoje zaległości w spłacie pożyczki nie przekraczają 150% wartości raty;
  • nie korzystałeś z przesunięcia terminu spłaty w poprzednim miesiącu;
  • złożyłeś wniosek o przesunięcie terminu spłaty co najmniej 3 dni przed datą spłaty raty wynikającej z harmonogramu spłat;
  • Twoja umowa została zawarta na co najmniej 6 miesięcy.

Liczba możliwych przesunięć terminu spłaty raty:

  • Pożyczka na okres od 6 miesięcy do 11 miesięcy – 1 przesunięcie terminu spłaty raty.
  • Pożyczka na okres od 12 miesięcy do 17 miesięcy – 2 przesunięcia terminu spłaty raty.
  • Pożyczka na okres od 18 miesięcy do 23 miesięcy – 3 przesunięcia terminu spłaty raty.
  • Pożyczka na okres 24 miesięcy – 4 przesunięcia terminu spłaty raty.

Czy Provident dzwoni do pracodawcy w celu weryfikacji?

Na stronie pożyczkodawcy znaleźć można informację, że firma nie będzie weryfikowała Twojego pracodawcy. Wszystkie dane opierają się na oświadczeniach, które zostały podane przy składaniu wniosku.

Provident – logowanie

Pożyczkodawca umożliwia swoim klientom dostęp do profilu użytkownika. Aby się do niego zalogować, należy kliknąć na stronie internetowej w prawy górny przycisk „Zaloguj się”.

Zostaniemy przeniesieni do panelu użytkownika, gdzie wpisujemy swój adres e-mail oraz hasło. W ten sposób zyskujemy dostęp do aktualnie spłacanych zobowiązań w Provident.

Co w przypadku opóźnienia w spłacie pożyczki?

W razie braku spłaty pożyczki, pożyczkodawca ma możliwość naliczenia dodatkowych opłat, oraz ma możliwość ich wyegzekwowania. Sprawa zapewne zostanie przekazana do firmy windykacyjnej, a następnie do sądu w celu odzyskania należności. Brak spłaty wpłynie na wiarygodność kredytową klienta, co utrudni lub uniemożliwi uzyskanie pożyczki następnym razem.

Najczęstsze pytania

Jak sprawdzić zadłużenie w Providencie?

Aby sprawdzić stan swojego zadłużenia w Provident, należy zalogować się na swoje konto na stronie provident.pl lub zadzwonić na infolinię 600 400 101. Alternatywnie, można także sprawdzić swoje zadłużenie pobierając raport BIK

Jak przesunąć termin spłaty w Provident?

Aby przesunąć termin spłaty zadłużenia należy złożyć wniosek o przesunięcie spłaty co najmniej 3 dni przed terminem spłaty kolejnej raty zadłużenia. Istnieje jednak wiele warunków, które należy spełnić aby przesunięcie spłaty było możliwe. Więcej informacji na ten temat można uzyskać na infolinii Provident pod numerem 600 200 200

Jak się zalogować do Provident?

Aby zalogować się na swoje konto Provident należy przejść na stronę https://www.provident.pl/logowanie/moje-konto i użyć danych podanych przy rejestracji.

Kiedy dostanę przelew z Provident?

Provident używa systemów natychmiastowych przelewów, więc pieniądze z pożyczki uzyskamy niezwłocznie po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku.

Provident – opinie klientów i recenzjaProvident Polska SA
Rodzaj:Firma pożyczkowa
Data utworzenia firmy:2001
Numer REGON:011994880
Numer KRS:0000009389
Numer NIP:5251571292
Adres siedziby:Inflancka 4A, 00-189 Warszawa    
Opinie o Provident (133)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • N
    N
    Nie ważne kto
    05.08.2020, 16:22

    Provident cholerna mafia pożyczasz ile trzeba ci a oni jeszcze zdzierają z ciebie podwójnie tyle i musisz oddawać. Nie polecam i nigdy nie wezmę pożyczki w tej mafii. Nie polecam nikomu nawet znajomym…..!!!!!!

    • a
      a
      agata
      17.12.2020, 19:33

      A czy ktos cie biedaku zmusil do zaciagniecia pozyczki w providencie? Do banku mogles isc, dostalbys kopa a nie kredyt, wybor zawsze jest !

    • T
      T
      Tk
      15.01.2021, 14:21

      Co pracujesz tam?

    • K
      K
      Korzeń
      24.02.2021, 01:07

      Odradzam tę firmę !!! 1/10

    • M
      M
      Mister
      11.09.2021, 04:35

      Zdzierają kasę mówili że u nich się co tydzień zmienia nieinformujac o tym .zabierają 3cos złotych tygodniowo za niesplate też o tym nie informując . Miałem 1100 do spłaty spłaciłem 380a drugi raz przyszedłem zapłacić druga ratę też 1000 do spłaty jak to możliwe niewiem niemialem wyboru musiałem zapłacić. Nie polecam .

    • P
      P
      Piter
      10.07.2022, 15:32

      Na początku już wiesz, ile będziesz musiał zwrócić. Sam decydujesz. A że na bardzo wysokim procencie? Tak ale oni dają gdy nie masz szans na pożyczkę w zwykłym banku a kasę musisz mieć bo masz „pętlę na szyi”. Nie pomagał fakt, że miałem słabą historię w bik. Tak było w moim przypadku. Gdybym nie dostał kasy od nich (w sumie dwie pożyczki na ok 15 tys) to było by cienko. Fakt bolało dy musiałeś długo zwracać co miesiąc o wiele więcej niż pożyczyłeś. Ale w końcu się udało i spłaciłem pożyczkę. Można powiedzieć, że uratowali mi skórę. Gdybym mógł gdzieś pożyczyć na niższym procencie oczywiście chętnie bym skorzystał. Ale czas mnie gonił a nie mogłem znaleźć innej opcji.
      Jeszcze raz podkreślam: Warunki ciężkie (duże oprocentowanie) ale to Ty decydujesz.

    • r
      r
      rwodkiew09
      07.09.2022, 09:33

      Do @Mister. Już Twojego pierwszego zdania nie można zrozumieć a rzucasz też jakieś dziwne oskarżenia….

    • T
      T
      Toomasz
      29.09.2022, 14:21

      Koszty mniejsze niż w bankach ,także nie płacz

    • !
      !
      !!!!
      10.12.2022, 04:10

      Mnie nachodził jakiś typ przez którego tak się zdenerwowałam że zaczęłam krwawić i poroniłam. Nic nie słuchał co się do niego mówi nawet gdy powiedziałam że tak robi tylko się zaśmiał i przyznał mi rację. Przyczke wzięłam dla kogoś fakt jest po terminie ponieważ „osoba” jej nie spłacała na szczęście zbliżam się ku końcowi…. Nie polecam nikomu brać pożyczek w tej firmie.

  • I
    I
    Iwona
    20.09.2020, 15:52

    Nie polecam !!! Kontakt przez e-mail to po prostu jakaś masakra ! Zero szacunku dla klienta

    • X
      X
      Xxx
      05.01.2021, 18:52

      Ostrzegam do zawarcia umowy nie doszło bo nie dostarczylem skanów dowodu osobistego w dobrym formacie. Później sie rozmyslilem piszę do nich o usunięcie konta a dostaje pismo ze mam otwarta pożyczkę. Masakra. Jak może być otwarta skoro do finalizacji nie doszło pieniędzy nie dostałem. Muszę teraz pobrać raport Bik. A czy ktoś jak brał pożyczkę samoobsługowa to na profilu klienta ona widnieje ? Jak to wygląda?

  • K
    K
    Kamila Wild
    02.12.2020, 11:24

    Witam jak mam dochody 500+ rodzinne i zasiłek pielęgnacyjny i mam złą historię czy jest jakaś szansa? Czy bym dostała jakąś pożyczka na święta?

    • A
      A
      Amanda
      21.07.2021, 07:51

      Pieniądze z 500+ są „rozdawane” na dzieci a nie na twoje widzi mi się. Jak brakuje ci kasy idź do roboty a nie kredyty zaciągaj u mafii żeby potem twoje dzieci musiały to spłacać!

    • K
      K
      Kama
      22.07.2021, 13:12

      Jak mogę wykasować wiadomość

    • E
      E
      Erni
      14.04.2022, 17:19

      Ja osobiście nie mogę narzekać na nich miałem dwie pożyczki i dwie spłaciłem przed czasem prowizja po pierwszej została zwrócona po 14 dniach przy drugiej po rozmowie z konsultantem wpłaciłem tyle ile być powinno i sprawa została zamknięta ,prawda jest taka że jak cię nie stać to nie pożyczaj od nikogo

    • r
      r
      rwodkiew09
      07.09.2022, 09:38

      Do @ Kama. Napisz do Administratora. Tutaj wyrażamy opinię nt. Providenta

  • G
    G
    Grzegorz
    17.01.2023, 14:39

    Wszystko ok dopóki spłacasz korzystałem z usług tej firmy od 5 lat ale jak to bywa nastał trudniejszy okres i nie mogłem spłacać nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym dodatkowe koszty ale to jest jeszcze ok bo nie miałem z czego spłacić uzgodnienia z ich windykacją mam wszystkie smsy i rzetelne spłacanie co miesiąc po 400 zł z ich odsetkami i jak już pozostało do spłaty z 4400 zł tylko 1400 to sprawa do sądu i nakaz zapłaty ponowny do tej pożyczki i dodatkowe koszty na 500 zł wszystko udokumentowane reklamacja to jakiś śmiech oczywiście nie uznali ale odpowiedź nie po 30 dniach a po przeszło 100 tak że jak się noga powinie lepiej nic nie uzgadniać z ich windykatorami tylko od razu sąd i komornik człowiek wie na czym stoi i nic się już więcej nie zmieni w kwotach pewnie mają dodatkowe premie za dodatkowe złupienie „frajerów” ja już więcej z tą firmą nie chcę mieć do czynienia

  • N
    N
    Nie wiem
    14.01.2023, 14:59

    czy wypełnienie formularza zgłoszeniowego oznacza ze wzialem już kredyt? bo wypełniłem go a czytając komentarze się rozmyśliłem i trochę się boje

  • R
    R
    Robię na nich prrrt
    12.01.2023, 21:58

    prowident oszustwo złodziejstwo i lichwa, nic więcej , omijać 200 km łukiem

  • A
    A
    Aneta
    10.01.2023, 12:36

    Nie polecam . Spłaciłam pożyczki przed czasem , na zwrot nadpłaconej prowizji mieli 14 dni, taka informacje otrzymałam listem poleconym , oczywiście zwrotu nie otrzymałam , oczywiście zadzwoniłam i poinformowano mnie , że mogę złożyć reklamacje a czas na rozpatrzenie reklamacji wynosi 30 dni. Zgłaszam sprawę do odpowiedniego urzędu, oszustwo pierwszy raz się z czymś takim spotkałam

  • A
    A
    Alexander
    19.12.2022, 16:59

    Nie wiem jak ta firma z takim podejściem do ludzi funkcjonuje w tych czasach. Płacisz szybciej raty, a i tak dostajesz monity o zapłacie. Bałagan straszny. Do tego bardzo niemiła obsługa. Lepiej to omijać szerokim łukiem.

    • T
      T
      Tomasz
      24.01.2023, 18:49

      Hej. Czytałem wiele komentarzy. Odsetki są tu jasne każdy wie co bierze. Sam dawniej korzystałem z tej firmy i …pieniądze natychmiast do ręki lub na konto a spłacając regularnie zero problemów . Uratowali mi skórę wiele razy…..byłem w bik..itp. Polecam każdemu ( po ówczesnym przeczytaniu co podpisuje). Pozdrawiam.

  • A
    A
    Alexander
    19.12.2022, 16:36

    Firma tragedia. Zapłacisz ratę, a oni monitują żebyś zapłacił. Bezczelna obsługa, bałagan. Korzystalem z różnych firm, nawet takich które są podobno mniej wiarygodne idt. Provident jednak jest najgorszy. Nie wiem jak oni dają radę z takim podejściem w tych czasach.

  • W
    W
    Wojciech
    18.11.2022, 15:59

    Nie można wziąć pożyczki, bo Doradca nie dzwoni w tej sprawie…

Podobne artykuły
Sprawdź ofertę!