Allegro Pay — opinie i recenzja

Nasza ocena
4.0
Ocena użytkowników
3.9
Zobacz opinie użytkowników

Siedziba firmy

Adres:

Allegro.pl Sp.zo.o.

Grunwaldzka 182

60-166 Warszawa

Dane firmy

Kapitał zakładowy: 33 016 950 PLN
KRS: 0000635012
NIP: 5252674798
REGON: 365331553
PromocjaNie
RRSO0 %
? 0% lub 20,75%
Oprocentowanie19 %
Sposób weryfikacjiKontomatik
Zakres kwot500-4200
Opłaty i prowizje0zł
Prowadzenie kontaNie
Wymagana weryfikacja telefonicznaNie

Dla opcji spłaty w ciągu 30 dni: RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania): 0%, całkowita kwota kredytu: 150 zł, całkowita kwota do zapłaty: 150 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu: 0 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 0 zł), umowa na 30 dni. Kalkulacja na dzień 10.03.2022 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie. Dla opcji spłaty w ciągu 3 miesięcy: RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania): 0%, całkowita kwota kredytu: 750,00 zł, całkowita kwota do zapłaty: 750,00 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu: 0 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 0 zł), 3 równe miesięczne raty w wysokości po: 250,00 zł. Kalkulacja na dzień 10.03.2022 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie. Dla opcji spłaty w ciągu 5-20 miesięcy: RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania): 20,75%, całkowita kwota kredytu: 850,00 zł, całkowita kwota do zapłaty: 925,76 zł, oprocentowanie stałe 19,00%, całkowity koszt kredytu: 75,76 zł (w tym: prowizja: 0 zł, odsetki: 75,76 zł), 9 równych miesięcznych rat w wysokości po: 92,58 zł + ostatnia rata wyrównująca: 92,54 zł. Kalkulacja na dzień 10.06.2022 r. dokonana na reprezentatywnym przykładzie.

Allegro Pay to nowa metoda płatności, która pozwala użytkownikom platformy zakupowej z pomarańczowym logo na odroczenie płatności. Co ciekawe, jest darmowa i działa w podobny sposób jak nieoprocentowany kredyt ratalny czy karta kredytowa. Sprawdź, czym jest Allegro Pay i jak aktywować tę usługę. 

Allegro to obecnie jedna z największych platform służących do zakupów internetowych w Polsce. Portal na początku swojego istnienia działał jako serwis aukcyjny, a obecnie jest po prostu platformą handlową, na której można znaleźć tysiące ofert sprzedaży z różnych działów, w tym: elektroniki, motoryzacji, mody, zdrowia, ale też i nieruchomości.

Użytkownicy do tej pory finansowali swoje zakupy za pomocą własnych środków czy też korzystając z kredytów ratalnych udzielanych przez współpracujące z firmą banki. Od 2020 roku, wśród metod zaufanych płatności, znalazło się również Allegro Pay — usługa stworzona przez samo Allegro, która nie angażuje żadnej instytucji finansowej w przeprowadzaną transakcję.  

Allegro Pay - zakupy
Z Allegro Pay płacisz za zakupy za 30 dni lub dzielisz je na mniejsze raty: na 3, 5, 10 lub 20 części, allegropay.pl

Co to jest Allegro Pay?

Allegro Pay to nowy sposób płatności, z którego możesz skorzystać podczas realizacji zamówienia dokonywanego na platformie Allegro. Rozwiązanie to pozwoli Ci w znaczący sposób poszerzyć budżet zakupowy, a samą płatność odroczyć o 30 dni lub podzielić ją na kilka, lub kilkanaście rat.

Jak dokładnie działa Allegro Pay? Ta usługa jest w pełni darmowa i może zostać uruchomiona na zakup nie tylko jednej, ale także kilku rzeczy. Po wypełnieniu prostego wniosku zostanie Ci przydzielony budżet, który możesz dowolnie zużytkować, co jest ogromną korzyścią w porównaniu np. do takich produktów, jak kredyt konsumencki. Dzięki przyznanym środkom, bez problemu kupisz nawet produkty objęte licznymi promocjami. 

W teorii z Allegro Pay może korzystać każdy, jednak w praktyce nie zawsze ta forma płatności jest aktywna. Dlaczego? Jednym z powodów może być brak zdolności kredytowej. Sprzedający, od którego chcesz kupić towar, może np. nie obsługiwać płatności Allegro Pay a nabywany produkt znajdować się na liście przedmiotów wyłączonych z tej opcji płatności. Allegro Pay będzie również niedostępne dla zamówień opłacanych za pomocą tzw. monet czy też karty podarunkowej. 

allegro.pl/metody-platnosci/allegro-pay

Jak aktywować Allegro Pay?

Zanim zdecydujesz się aktywować tę formę płatności, sprawdź, czy w ogóle możesz skorzystać z Allegro Pay. Usługa przeznaczona jest dla osób, które: 

  • posiadają aktywne konto, 
  • zgodnie z definicją Kodeksu cywilnego należą do grona konsumentów, a nabywane towary wykorzystują do prywatnych celów, 
  • mają więcej niż 18, a mniej niż 75 lat, 
  • posiadają polski dowód osobisty, 
  • mają aktywny adres e-mail oraz numer telefonu, który przypisany jest do konta Allegro, 
  • mają włączone profilowanie danych osobowych. 

Dodatkowo muszą one mieć odpowiednią zdolność kredytową, ponieważ Allegro przed przyznaniem budżetu, sprawdza dane osoby wnioskującej, korzystając z baz rejestrów dłużników takich jak: 

  • Biura Informacji Kredytowej (BIK), 
  • Krajowego Rejestru Długów (KRD), 
  • Biura Informacji Gospodarczej (BIG). 

Jeśli spełniasz powyższe warunki, to dokonanie aktywacji usługi będzie dla Ciebie bardzo proste. Wystarczy, że wybierzesz opcję płatności z poziomu swojego koszyka (poszukaj logo Allegro Pay), a następnie wypełnisz krótki formularz i zaakceptujesz wymagane zgody. Do weryfikacji tożsamości będzie Ci potrzebny kod SMS, który przyjdzie na Twój numer telefonu. Należy go wprowadzić do formularza. W niektórych przypadkach konieczne będzie bonusowe uwierzytelnianie poprzez bank.

Po sprawdzeniu wszystkich informacji i aktywacji Allegro Pay, zostanie przyznany Ci określony budżet w wysokości od 500 zł do 4200 złStan swojego konta możesz zawsze sprawdzić w panelu Allegro.

Allegro Pay — zapłać później

Odroczone płatności Allegro Pay to również wygodna opcja spłaty. Użytkownicy platformy mogą zwrócić całe zadłużenie na jeden z trzech wybranych sposobów. W ramach Allegro Pay zapłacisz za zakupy.

  1. Jednorazowo w ciągu 30 dni — opcja dostępna jedynie dla zakupów o wartości od 40 zł do 4200 zł. 
  1. W trzech ratach, które należy spłacić w ciągu 3 miesięcy. Ten wariant dostępny jest w darmowej wersji jedynie dla użytkowników Allegro Smart i obejmuje zakupy o wartości pomiędzy 300 zł a 4200 zł. 
  1. W kilku lub kilkunastu ratach. Wykorzystany budżet możesz spłacić w ciągu 5,10 lub 20 miesięcy. RRSO oferty wynosi jednak 9,92%, co sprawia, że opcja ta nie jest już pozbawiona kosztów. Co więcej, jest ona dostępna tylko dla zakupów o wartości od 300 zł do 4200 zł. 

Koszty rat Allegro Pay

Usługa Allegro Pay w większości przypadków jest darmowa. To oznacza, że użytkownicy platformy nie muszą ponosić żadnych opłat związanych z aktywacją odroczonych płatności oraz za przyznane środki. Ewentualne koszty pojawiają się jedynie w przypadku rozłożenia spłaty zobowiązania na dużą ilość rat — od 5 do 20. W takiej sytuacji oprocentowanie nominalne w skali roku wynosi 9,5% a RRSO – 9,92%.  Jak w takiej sytuacji będzie wyglądać wysokość raty? Posłużmy się dwoma przykładami. 

  1. Płatność za zakupy o wartości 150 zł, rozłożona na jedną ratę płatną w ciągu 30 dni
  • RRSO: 0%,
  • Odsetki: 0 zł 
  • Oprocentowanie stałe: 0%, 
  • Całkowita kwota kredytu: 150 zł,
  • Kwota do spłaty: 150 zł
  1. Płatność za zakupy o wartości 2 740,57 zł, rozłożone na 5 rat 
  • RRSO: 9,92%,
  • Odsetki: 71,81 zł
  • Oprocentowanie: 9,50%, 
  • Całkowita kwota kredytu: 2 812,48 zł 
  • Wysokość raty: 562,50 zł
  • Kwota do spłaty: 2 812,48 zł

Dane kontaktowe

Finansowania udziela Allegro Pay sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Grunwaldzkiej 182. W razie pojawienia się dodatkowych pytań dotyczących odroczonego sposobu płatności możesz skontaktować się z Allegro, korzystając z dowolnego sposobu komunikacji. Do wyboru jest rozmowa z czatbotem na stronie Allegro, kontakt poprzez Facebook Messenger’a lub WhatsApp’a czy też rozmowa telefoniczna.

Nasza opinia

Allegro Pay z całą pewnością pozwala na realizację potrzebnego zakupu nawet wtedy, gdy fizycznie nie posiadasz odpowiedniej ilości środków. Opcja ta może być szczególnie przydatna w sytuacji nagłego zakupu, który nie może zostać odłożony na później, np. części do samochodu, opon zimowych czy akcesoriów dla dziecka. Niewątpliwą zaletą odroczonych płatności jest również opcja darmowej pożyczki, którą możesz rozłożyć na 3 raty (dostępna jedynie dla posiadaczy Allegro Smart). 

Na co jednak należy uważać? W przypadku zakupów o dużej wartości możliwe jest rozłożenie spłaty na wiele miesięcy. Opcja ta z pewnością kusi niską ratą, ale warto pamiętać o tym, że jest stosunkowo droga. Wysokie oprocentowanie sprawia, że kwota, którą przyjdzie Ci oddać, może być wyższa nawet o kilkaset złotych. 

Komentarze (29)
Dodaj komentarz

Sortuj wg
  • R
    R
    Robert
    17.12.2021, 20:53

    Uważajcie na Allegro pay. Sprzedaja wasze zobowiązania do aion bank, co powoduje, że każdy wasz zakup jest raportowany do BIK. Jeśli zrobicie w ramach np limitu 4200zł 42 zakupy po 100 zł. to zostanie to zaraportowane jako 42 kredyty. Dla BIK i banku oznacza to tyle, że jako kredytobiorcy nie jesteście wiarygodni i, że macie problem z płynnością finansową. Ato skutkuje tym, że żadnego kredytu w innym banku nie dostaniecie !!!. Jak dla mnie to niezły wał.

    • K
      K
      Krzysiek
      02.01.2022, 14:23

      Korzystam z allegro pay od ponad roku jestem bardzo zadowolony,to nie prawda ze każdy zakup jest raportowany do BIK ,w moim przypadku było tak że tylko pierwszy zakup był widoczny w BIK a następne już nie.Czyli po spłacie pierwszego zakupu w kilku ratach wpis zniknął ,a następne nie były wysyłane zapytania i nie są już dodawane wpisy , warunek jest jeden spłacać terminowo.Jako jedyny minus to dla mnie stosunkowo niska kwota limitu 4200 zł.

    • A
      A
      Andrzej
      11.06.2022, 15:29

      Nie bądź ignorantem. A jak wyobrażasz sobie obliczanie zdolności kredytowej przez BIK? Przecież każdy zakup ratalny i sposób spłaty karty kredytowej jest raportowany przez WSZYSTKICH do BIK. Stąd potem BIK udziela informacji bankom, przy każdym innym zakupie ratalnym, żebyś nie musiał/a/o brać zaświadczeń od pracodawcy… Normalnie Amerykę odkryłeś…

    • c
      c
      cyferekk
      16.06.2022, 12:04

      chlopie ale bredzisz masz czas 30 dni na spłate i choćbyś miał 42 kredyty jak piszesz to nawet BIK nie dostanie o tym informacji bo zdążysz to spłacić. A odpowiadając na Twoje następne pytanie : a jeśli nie spłacę to odpowiedź jest prosta , jesteś baran skoro nie udało ci się skorzystać z tej oferty to płaaaaaaaaaaćć

    • Z
      Z
      Zbyniot
      21.09.2022, 21:03

      Ja mam 4 płatności w allegro pay i wszystkie pojawiły się w bik, natomiast nie miało to wpływu jsk do tej pory na punktację w BIK.

  • B
    B
    Beata
    15.12.2021, 21:30

    Nie polecam Allegro Pay. Kupiłam dziecku buty przez tę opcję i po kilku dniach spłaciłam zadłużenie , po czym okazało się ,że buciki za małe więc je zwróciłam . Wystąpiła nadpłata na kwotę odesłanego towaru której nawet po trzykrotnym zgłoszeniu do Allegro nie udało się odzyskać. Prośba o pomoc zostaje ignorowana przez doradców.

    • P
      P
      PAWEŁ
      16.06.2022, 12:06

      w czym masz problem jak przyszły trzeba było sprawdzić a nie płacić i później sprawdzać czy dobre ludzie opamiętajcie się macie po to tyle czasu żeby sprawdzić co kupujecie , a nie po to a zresztą to wasz śmieszny problem

    • B
      B
      BadzMadryPiszWiersze
      25.07.2022, 18:46

      Super opcja:D

  • P
    P
    Pat
    17.02.2022, 17:48

    Zrobiłam nadpłatę, a oni pomimo że ją zarejestrowali, to dalej każą mi zapłacić kwotę podstawową i normalne raty! Kontakt dramatyczny, nie ma normalnej infolinii, pani na chacie ma Cię w nosie.

  • F
    F
    Florek
    14.11.2022, 20:36

    Absolutny żart jeśli z jakiegoś powodu musisz anulować zamówienie.

    Allegro płaci sprzedającemu w pare sekund, ale środki zablokowane na 30 dni nawet jeśli kupujący zwróci w 2 dni.

  • G
    G
    Grzegorz
    21.10.2022, 15:20

    Nie wiem jak to możliwe ale zapłaciłem 2 razy za te same przedmioty rozłożone na raty.
    Zgłosiłem to Allegro i nie chcą mi zwrócić nadpłaty twierdzą ,że nadpłata zostanie przekazana na pokrycie kolejnych rat przy kolejnym rozliczeniu.
    Co jest niezgodne z prawem.
    Nie chcą mi zwrócić nadpłaty.

    • M
      M
      Mateusz
      13.11.2022, 18:04

      W allegro pay to wygląda tak, że jeżeli masz inne zobowiązania i zrobisz nadpłatę, to one idą na pokrycie twoich zadłużeń. Jeśli nie masz innych zadłużeń, to wtedy nadpłata jest automatycznie zwracana nawet bez pytania cię o zdanie (o ile masz podany numer konta)

  • J
    J
    Joanna
    29.09.2022, 18:30

    Złożyłam wniosek o aktywację allegro peay niestety wniosek został odrzucony. Piszą na stronie allegro że niby nie sprawdzają żadnych baz typu BIK itp. Pani z infolinii z allegro peay też powiedziała że nie sprawdzają a jednak sprawdzają.

  • J
    J
    Jan
    21.09.2022, 17:33

    Allegro pay jest kapitalne. Nigdy nie ma problemów z płatnością Czy się spóźnisz czy nie to najlepsza strona na internecie Banki się chowają do niej Przelewy na czas i informacje o spłacie Rozkładanie większej kwoty na raty bez problemu Jestem bardzo zadowolony Wolę spłacić przed czasem ale różnie bywa A allegro pay mi to umożliwia Że nie zawsze mogę coś zrobić to co myślę

  • S
    S
    Skcorpio
    12.08.2022, 08:14

    Beznadzieja!!! Odrzucają wniosek z powodu byle jakiego, starego wpisu w BIK! Paypo jest miliard razy lepsze, a nawet Twisto! Tam dostaje od ręki i spłacam i jest super. Paypo powinno wrócić do Allegro, przez to bardzo dużo zakupów większych nie robię na Allegro tylko tam gdzie jest Paypo!!!

  • P
    P
    Pawel
    30.05.2022, 16:38

    Wszystko fajnie ale nie pozwala się zarejestrować na inny numer telefonu tylko Polski

  • M
    M
    Michael
    10.05.2022, 10:05

    Korzystam z Allegro Pay od niemal początku i nie mam pojęcia skąd takie sytuacje o niezwracaniu środków itd. Ani razu nie miałem takiej sytuacji.. Mam przyznamy maksymalny limit ale staram się robić zakupy na maksa 3 raty (by uniknąć oprocentowania).. A wpisy sugerujące, że to jakiś nowy wałek albo ile to trzeba oddać.. Przecież nigdzie nie ma rat za darmo a dwa, na siłę nikt nie karze nikomu z tego korzystać.. :) Zawsze można iść do Providenta.. :D

    • a
      a
      anty_oszust
      11.05.2022, 01:16

      ŁUBUDUBU, ŁUBUDUBU, niech nam żyje… prezes Allegro!

    • P
      P
      PAWEŁ
      16.06.2022, 12:09

      dokładnie albo do słynnego bociana i zapłacić 140 % RRSO

Podobne artykuły